Slovenija 16.4.2020 9:16

Samira Kentrić predstavlja risoroman o Adni

Ljubljana, 16. aprila - Pri Mladinski knjigi je izšel risoroman Samire Kentrić Adna, v katerem je umetnica predstavila zgodbo odrasle protagonistke Pisma Adni. Med bralce bosta knjigo pospremila spletna dogodka. Preko spletnih kanalov festivala Itn. bo danes ob 18. uri potekal pogovor s Samiro Kentrić, v petek pa bo na vrsti odprtje virtualne 3-D razstave del iz knjige.

Ljubljana. Ilustratorka Samira Kentrić. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ilustratorka Samira Kentrić.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Samira Kentrić (1976) je vizualna umetnica, ki v svojem ustvarjanju združuje javno in politično govorico z intimno. S svojimi deli komunicira, kar je v družbi nereflektirano, neprijetno ali skrito. Idejno izhodišče za knjigo Adna je njena ilustrirana knjižica Pismo Adni, ki je pri založbi Beletrina izšla leta 2016.

V knjižici so v obliki pisma predstavljene razmere, ki končajo Adnino že tako težko otroštvo. Samira Kentrić dekličino zgodbo v risoromanu nadaljuje in nadgrajuje z zgodbo odrasle Adne. Avtorica je namreč želela protagonistki dati še eno priložnost, da predstavi svoj odnos do razmer in ljudi, ki so jo in jo še obkrožajo. Risoroman je nastajal med leti 2016 in 2020, v tem času pa je avtorica ustvarila čez 130 ilustracij.

Najprej so nastajale slike, ki jih je umetnica med ustvarjalnim procesom razporejala v zgodbo. "Močne likovne podobe Samire Kentrić zarežejo z neposrednostjo, aktualnostjo in brezkompromisnostjo ter ostanejo z nami še dolgo po tem, ko knjigo odložimo, neštete reference na aktualno-politično stvarnost, zgodovino družbe in umetnosti, pa omogočajo različna in večkratna branja. V njih se kaže močan socialni čut in družbeni angažma avtorice," so sporočili z Mladinske knjige.

Umetnica je slike čisto na koncu povezala z besedilom, ki odstira ozadje podob in upoveduje intimno zgodbo dekleta, ki po travmatični izkušnji in dolgem obdobju otopelosti, vendarle zaživi polno življenje in najde njegov smisel. Kot so še sporočili z založbe, je Adnina zgodba univerzalna in brezčasna: "Vsak od nas mora na svoji poti v odraslost prestopiti lastne ovire ter najti moč in pogum za spremembo, poiskati svoj smisel bivanja. Razlikujejo se le okoliščine."

Pred izidom risoromana je bila v načrtu njegova obsežnejša predstavitev v sklopu Festivala angažiranega pisanja Itn. Četrta izdaja festivala v organizaciji Vodnikove domačije, založbe Mladinska knjiga in zavoda Udesin, bi morala potekati med 9. in 11. aprilom. A ker dogodki v živo v času razmaha novega koronavirusa niso mogoči, se je festivalsko dogajanje že pred časom preselilo na splet.

Programska ekipa festivala, v kateri sodelujejo dijaki in dijakinje ter študentke in študenti, je doslej pripravila tri dogodke, ki si jih je mogoče ogledati na Youtube kanalu Festival Itn. ali Facebook profilu Itn. V spletnih pogovorih so doslej gostili pesnico in dramaturginjo Katjo Gorečan, Gorana Lukića iz Delavske svetovalnice ter pesnico in vodjo založbe VigeVageKnjige Anjo Golob.

Danes pa bo ob 18. uri na vrsti pogovor s Samiro Kentrić, ki ga bosta povezovali Ema Paš in Tina Tomšič. V sklopu dogodkov festivala Itn. bo potekalo tudi petkovo odprtje 3-D virtualne razstave ilustracij Samire Kentrić iz knjige Adna, ki jo je pripravila kustosinja galerije Vodnikove domačije Maša P. Žmitek s sodelavci. Ekipa Itn. bo v prihodnjih tednih pripravila še več spletnih dogodkov, v katerih bodo gostili svoje najljubše avtorje in avtorice, so za STA napovedali organizatorji.