Na hitro prelistano 18.4.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 18. aprila - Pri Mladinski knjigi so izdali pesniško zbirko Roberta Simoniška z naslovom Kar dopuščajo čuti, pri založbi Goga pa pesniško zbirko Borisa A. Novaka Lunin koledar. Založba Miš je izdala "strašljive" zgodbe za najstnike Pod tvojo posteljo, pod katere se podpisuje Janja Vidmar.

Ljubljana Pesniška zbirka Borisa A. Novaka z naslovom Lunin koledar. Foto: STA

Ljubljana
Pesniška zbirka Borisa A. Novaka z naslovom Lunin koledar.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Roberta Simoniška z naslovom Kar dopuščajo čuti. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Roberta Simoniška z naslovom Kar dopuščajo čuti.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Janje Vidmar z naslovom Pod tvojo posteljo. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Janje Vidmar z naslovom Pod tvojo posteljo.
Foto: STA

KAR DOPUŠČAJO ČUTI - PESNIŠKA IZPOVED ROBERTA SIMONIŠKA

Na vprašanje, kako ubesediti izpraznjenost, alienacijo, bolečino, hrepenenje po ljubezni, po drugem, pesnik Robert Simonišek odgovarja: "Brez nekaj gramov ljubezni bi odnehal." Avtor si je kot pesniški ustvarjalec v tokratnih pesmih drznil največ, so zapisali pri založbi: Od "katalogiziranja" je prešel k "avtoportretiranju" in dosegel goloto. V pesmih se razkrije nevidno in neslišno, tisto, kar je toliko individualno, intimno, da je, takoj ko se ujame v pravšnje besed že obče, človeško. "To so primarna čustva, občutenje v duši. Potrpljenje in motrenje. Vsak vdih, vsak poskus pesmi je ponujena roka, ki 'ustavljenemu življenju' skuša pomagati prestopiti mejo," piše v opisu knjige.

Robert Simonišek, rojen leta 1977 v Celju, je filozof in doktor umetnostne zgodovine, ki se je uveljavljal tudi kot pesnik, pisatelj, esejist in kritik. Izdal je več pesniških zbirk in proznih del ter znanstvene študije. Za knjigo esejev Trk prostorov je leta 2016 prejel Rožančevo nagrado.

LUNIN KOLEDAR - PESMI BORISA A. NOVAKA KOT MAJHNA ENCIKLOPEDIJA SLOVENSKEGA DUHA

Nova pesniška zbirka Borisa A. Novaka s podnaslovom Praznična pesniška pratika, ponuja pesem za vsak dan v letu, ker pa je leto vedno prekratko, je pesnik dodal še nekaj mesecev, tako ima kakšen teden osem ali več dni, so zapisali pri založbi. Vsak dan nosi s sabo spomine in upanje, je rojstni dan, obletnica smrti, praznik. V zbirki bralec najde pesmi, posvečene pisateljem, igralcem, lutkarjem, filozofom, aktivistom, zato je Lunin koledar tudi majhna enciklopedija slovenskega duha, so zapisali pri založbi.

Boris A. Novak (1953) je pesnik, dramaturg, urednik, esejist, prevajalec in literarni teoretik. Velja za enega najpomembnejših slovenskih pesnikov, mojstra pesniških oblik, ki je od svojih avantgardnih začetkov do danes preizkusil ogromen nabor oblik iz evropske tradicije, precej pa jih je izumil tudi sam. Podpisuje se pod več kot 50 knjig, številne so prevedene v tuje jezike. Leta 2017 je izdal tretjo, zadnjo knjigo z več kot 40.000 verzov obsežnega epa Vrata nepovrata, ki velja za njegov opus magnum. Istega leta bil imenovan za izrednega člana SAZU. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad in priznanj, med drugim leta 2018 Prešernovo nagrado.

POD TVOJO POSTELJO - STRAŠLJIVE ZGODBE IZPOD PERESA JANJE VIDMAR

Knjiga Pod tvojo posteljo prinaša šest grozljivih zgodb Janje Vidmar, ki mladega bralca z odgovori oziroma razpleti preseneti in šokira, konce pa avtorica pušča ravno prav odprte, da jih bralec lahko zaključi po svoje. Zgodbe so napisane komunikativno, jezikovno in slogovno živahno, z velikim občutkom za postopno stopnjevanje napetosti in ustvarjanje naelektrenega vzdušja, so zapisali pri založbi. Besedilo je ilustriral Iztok Sitar.

Janja Vidmar, rojena leta 1962 na Ptuju, je ena najvidnejših slovenskih mladinskih pisateljic. S pisateljevanjem je začela v začetku 90. let in se odslej podpisala pod okoli 80 del. Piše v različnih žanrih; podpisuje se pod vrsto socialno-psiholoških romanov, avanturistične realistične povesti, otroške kriminalke in fantazijske pripovedi. Opozarja na številne tabu teme, kot so ksenofobija, drugačnost, družinsko nasilje, bolezenske motnje hranjenja in osamljenost. Za svoje pisanje je prejela številne nagrade.