Svet 16.4.2020 13:32

Človek s senco Eme Kugler z novo mednarodno nagrado

Ljubljana, 16. aprila - Eksperimentalni celovečerni film Človek s senco v režiji Eme Kugler je na 53. mednarodnem festivalu neodvisnega filma WorldFest Houston prejel platinasto nagrado remi in slavil v kategoriji eksperimentalnih dram. Kot so režiserki sporočili s festivala, so za omenjeno kategorijo prejeli 4500 prijav.

WorldFest je leta 1961 ustanovil večkrat nagrajeni filmski producent in režiser Hunter Todd in je najstarejši festival neodvisnega filma in videa na svetu, piše na festivalski spletni strani. Od leta 1968 je festival tekmovalne narave, njegov namen pa je prepoznati in nagraditi filme in videe, ki izkazujejo izjemno kreativno moč.

Festival bi moral potekati med 17. in 26. aprilom, a je njegova izvedba v času epidemije novega koronavirusa zaenkrat prestavljena. Letošnje prejemnike nagrad remi v več kategorijah so zaenkrat o uspehih obvestili pisno. Med njimi je tudi slovenska režiserka Ema Kugler, ki je na WorldFestu slavila z eksperimentalnim filmom Človek s senco.

Film je nastal v produkciji Zavoda ZANK in v koprodukciji z NuFrame, Zvokarna, Mb Grip VPK pro, Big Heart Studio in s podporo Slovenskega filmskega centra, v glavnih vlogah pa so nastopili Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker. Po besedah režiserke govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje. Drugo vprašanje, ki se ga film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije oziroma vprašanje, kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo.

Ema Kugler je za svoj opus letos prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo. Njen zadnji celovečerec Človek s senco je na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV delo, z uspehom na WorldFestu pa si je prislužil že šest mednarodnih priznanj.

Med drugim je film slavil na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu z nagrado najboljši eksperimentalni film, prejel je nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v indijski Kalkuti v kategoriji eksperimentalnega filma, na izboru Los Angeles Film Awards pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film.