Slovenija 26.4.2020 9:00

Platforma Projektor za profesionalizacijo avdiovizualnih ustvarjalcev v vzhodni Sloveniji

Maribor, 26. aprila - V Mariboru je pod okriljem filmskega društva Film Factory zaživela razvojna platforma Projektor. Mišljena je kot kontinuirani izobraževalni in povezovalni program za profesionalizacijo ustvarjalcev in producentov avdiovizualnih vsebin v vzhodni Sloveniji. Slednjim namreč manjka prav prostor za povezovanje v tem delu države.

Brdo pri Kranju. Kamera, snemanje, snemalec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Kamera, snemanje, snemalec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Vsi avdiovizualni ustvarjalci in producenti - seveda tisti, ki stalnega prebivališča (še) nismo zamenjali - se tudi večkrat tedensko vozimo v Ljubljano na izobraževanja, sestanke in dogodke, kjer srečujemo kolege iz sektorja. Projektor je na nek način odgovor na takšno, centralizirano stanje," je za STA pojasnila producentka Mojca Pernat iz društva Film Factory.

Prepričana je, da avdiovizualni ustvarjalci in producenti potrebujejo svoj prostor v Mariboru. "Prostor, kjer lahko kaj novega zvemo, predvsem pa prostor, kjer se lahko srečujemo in si pripovedujemo o projektih, ki jih pripravljamo, diskutiramo o problemih, s katerimi se vsakodnevno srečujemo, ter se znotraj tega povezujemo," je dodala.

V načrtu je, da enkrat mesečno izvajajo aktivnosti v Centru za kreativnost, Projektni pisarni Maribor, MMC Kibli in Vetrinjskem dvoru. Prva dva dogodka so morali sicer zaradi izbruha novega koronavirusa odpovedati, naslednji pa je predviden 26. maja. Takrat bodo po napovedih spregovorili o razvoju scenarija.

O spletni izvedbi zaenkrat ne razmišljajo, saj je poleg izobraževalne funkcije eden izmed pomembnejših elementov Projektorja prav srečevanje.

Po ocenah Mojce Pernat je zanimanja dovolj. "Maribor ima ogromno perspektivnih avdiovizualnih ustvarjalcev in ima ogromno še nepovedanih zgodb, ki bi jih lahko ti avdiovizualni ustvarjalci pripovedovali. Nima pa povezane avdiovizualne skupnosti. Mislim, da Projektor ponuja tak prostor," je dejala.

Program Projektorja v letu 2020 je sestavljen iz osmih modulov, ki vključujejo predavanja, delavnice, predstavitve primerov dobrih praks in okrogle mize. "Pri snovanju programa smo skušali biti aktualni, vendar smo se želeli dotakniti tudi tem, ki so morda nekoliko zapostavljene, vendar prav tako izredno pomembne," je pojasnila producentka.

Prvi modul z naslovom Velike zgodbe na malih zaslonih je posvečen ustvarjalcem slovenskih serij. V drugem modulu Življenje z igralcem bodo govorili o tesnem sodelovanju in zaupanju v ožji kreativni ekipi. Tretji modul je posvečen scenaristiki, četrti scenografiji, kostumografiji in maski.

V petem modulu bodo predstavili Poklice iz ozadja in v šestem govorili o trendih v kinematografiji. V sedmem modulu se bodo posvetili filmski kritiki, osmi modul Filmska čajanka pa je namenjen predstavitvi avdiovizualnih ustvarjalcev, ki delujejo v Mariboru in širše.

Projektor v prvi vrsti nagovarja vzhodnoslovenske avdiovizualne profesionalce, predvsem tiste, ki delujejo na območju Maribora. Vsebuje pa podprogram Projektor mladi, ki je namenjen mladim talentom in jim omogoča, da s pomočjo mentorjev pridobijo znanje o filmu.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.