Svet 20.4.2020 9:56

Ilustrator Quentin Blake ustvaril e-razglednice za pošiljanje iz samoizolacije

London, 20. aprila - Britanski ilustrator Quentin Blake je ustvaril deset e-razglednic, namenjenih pošiljanju svojcem in prijateljem v času samoizolacije ob pandemiji novega koronavirusa. Dostopne bodo na spletni strani Hiše ilustracije, ki jo je Blake ustanovil leta 2014, piše spletni portal Art Daily. Vsem je skupen motiv mavrice.

E-razglednice bodo od danes prosto dostopne na spletni strani Hiše ilustracije, ljudje pa jih lahko pošljejo vsem tistim, ki jih zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ne morejo obiskati v živo, ter tako pokažejo, da mislijo nanje tudi v teh težkih časih, piše spletni portal.

Šestinosemdesetletni umetnik je povedal: "Zdi se, da je tak čas, da preproste šale ne uspejo. Kolikor mi je znano, so ljudje z mavrico na oknih izražali solidarnost in dovolil sem si to svobodo, da sem si jo izposodil."

Kustosinja v galeriji Hiša ilustracije Olivia Ahmad pa je povedala: "Razstava najnovejših Quentinovih studijskih projektov je za zdaj zaprta. Vendar smo navdušeni, da lahko njegovo najnovejše delo delimo na spletu. Premore vso avtorjevo duhovitost in toplino in prihaja ravno ob pravem času."

Ilustrator Quentin Blake se je rodil leta 1932. Skoraj 20 let je na Kraljevi akademiji za umetnost v Londonu poučeval predmet ilustracija, leta 1978 je postal tudi predstojnik oddelka za ilustracijo.

Prva knjiga z njegovimi ilustracijami je izšla leta 1960, odtlej je ilustriral skoraj 300 knjig. Najbolj je poznan po ilustracijah, s katerimi je v življenje obudil knjižne junake pisatelja Roalda Dahla. Sodeloval je še z drugimi pisatelji, med drugim z Russellom Hobanom in Michaelom Rosenom. S svojimi mojstrskimi risarskimi potezami je ustvaril navihan in domiseln osebni slog ilustriranja.

Po letu 1990 je pričel delovati tudi kot kurator razstav in predstav v različnih kulturnih ustanovah. Zadnja leta se posveča tudi risankam, ustvaril je večje likovne podobe za različne bolnišnice, gledališča in muzeje.

Čeprav je najbolj poznan kot ilustrator, po se je uveljavil tudi kot pisatelj. Napisal je več kot 30 knjig, ki jih je tudi sam ilustriral.