Svet 20.4.2020 13:02

Muzej Getty prejel številne domiselne interpretacije umetnin iz zbirke

Los Angeles, 20. aprila - Kalifornijski Muzej Getty je po zaprtju muzeja zaradi pandemije novega koronavirusa ljubitelje umetnosti pozval, naj doma v samoizolaciji poustvarijo kakšno od umetniških del iz njihove zbirke. Kot pravijo v muzeju, je bil odziv izjemen in nekatere rešitve zelo domiselne, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je za dpa v petek povedala Annelisa Stephan iz Muzeja Getty, so prejeli že približno 100.000 rešitev. Dodala je, da dnevno prejmejo več sto fotografij poustvaritev umetnin, tudi iz Evrope.

V muzeju so marca ob zaprtju ljubiteljem umetnosti postavili izziv, naj si izberejo delo v njihovem spletnem arhivu in ga na svoj način poustvarijo doma. Pri tem lahko "uporabijo" tri predmete oz. materiale, ljudi ali hišne ljubljenčke.

V muzeju so presenečeni nad številnimi domiselnimi in šaljivimi rešitvami, je povedala Annelisa Stephan. Sodelujoči so mojstrovine svetovnih umetnikov na svoj način interpretirali s toaletnim papirjem, kavnimi filtri, brisačkami, sesalniki za prah, živili, hišnimi ljubljenčki in še marsičem. Med najbolj priljubljenimi deli, ki so si jih izbrali, pa so slike Vincenta van Gogha, Jana Vermeerja, Rembrandta, Salvadorja Dalija in Fride Kahlo.

Tako je nekdo poustvaril Van Goghovo sliko perunik iz plastelina, lesenih perl in narezanega korenja, za Vermeerjevo Dekle z bisernim uhanom pa je moral pozirati mops s šalom in uhanom. Neka ljubiteljica umetnosti je antično skulpturo harfista interpretirala s pomočjo cevi svojega sesalnika za prah, slika perice, ki jo je naslikal francoski slikar Jeana-Baptiste Greuze, pa je na novo zaživela v podobi deklice ob pralnem stroju.

Muzej Getty je številne prispele rešitve objavil na Twitterju, Instagramu in Facebooku. Kot še piše dpa, so nekateri svoji nalogi posvetili tudi po več ur. "Vsekakor veliko več, kot bi kdorkoli v muzeju porabil pred katero od umetnin," je dejala Annelisa Stephan. Akcija se bo nadaljevala, dokler bo muzej zaradi pandemije novega koronavirusa zaprt.