Slovenija 20.4.2020 11:48

Znani so nominiranci za nagrado kritiško sito

Ljubljana, 20. aprila - Za nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo preteklega leta po izboru slovenskih literarnih kritikov so nominirani Nina Dragičević, Anja Golob, Sergej Harlamov, Vesna Liponik, Veronika Simoniti, Zarja Vršič in Jernej Županič. Društvo slovenskih literarnih kritikov bo nagrado kritiško sito letos podelilo devetič.

Nina Dragičević je nominirana s poemo Ljubav reče greva (ŠKUC), Anja Golob s pesniško zbirko da ne da ne bo več prišla ... (samozaložba), Sergej Harlamov s pesniško zbirko Mnogoboj mitologij (Založba Litera), Vesna Liponik s pesniško zbirko roko razje (ŠKUC), Veronika Simoniti z romanom Ivana pred morjem (Cankarjeva založba), Zarja Vršič z zbirko kratke proze Kozjeglavka (Cankarjeva založba) in Jernej Županič z romanom Behemot (Beletrina).

Finaliste je izbral kritiški forum. Razglasitev nagrajenca bo potekala v sklopu Slovenskih dni knjige, vendar bodo zaradi trenutnih razmer natančen datum razglasitve sporočili naknadno.

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve.

Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije. Na tak način želijo pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca.

Nagrado kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat, Maruša Krese, Davorin Lenko, Katarina Marinčič, Jure Jakob, Mojca Kumerdej, Milan Jesih in nazadnje Jernej Županič za roman Mamuti.