Svet 21.4.2020 5:00

Na koncertu ob Nobelovih nagradah bo nastopil pianist Igor Levit

Stockholm, 21. aprila - Svetovno znani pianist Igor Levit bo 8. decembra nastopil na koncertu v švedski prestolnici ob letošnjih Nobelovih nagradah. Ob njem bo dirigent Stephane Deneve, ki bo vodil Kraljevi filharmonični orkester iz Stockholma, so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa napovedali organizatorji.

Švedska, Stockholm. Reliefna skulptura Alfreda Nobela na stavbi muzeja v njegov spomin. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Švedska, Stockholm.
Reliefna skulptura Alfreda Nobela na stavbi muzeja v njegov spomin.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Koncert je del uradnega programa Nobelovega tedna s podelitvijo Nobelovih nagrad. Zmagovalce tradicionalno razglasijo približno dva meseca prej, v prvi polovici oktobra.

Triintridesetletni Levit je eden najpomembnejših pianistov svoje generacije in redno nastopa v velikih koncertnih dvoranah. Prihaja iz Nižnega Novgoroda, približno 400 kilometrov vzhodno od Moskve, v Nemčijo pa je pri osmih letih prišel z družino. V krizi ob koronavirusu od sredine marca pripravlja hišne koncerte, ki jih v živo prenaša na Twitterju in beležijo več sto ogledov na dan.

Francoz Deneve je glasbeni direktor Bruseljskega filharmoničnega orkestra in Simfoničnega orkestra v St. Louisu. Pred tem je bil šef dirigent radijskega simfoničnega orkestra v Stuttgartu.