Svet 21.4.2020 5:30

Pred 110 leti je umrl ameriški pisatelj in humorist Mark Twain

Hartford, 21. aprila - Pred 110 leti je na današnji dan preminil ameriški pisatelj Mark Twain, ki velja za enega najbolj znanih humoristov v svetovni književnosti. Podpisal se je pod več romanov, pa tudi pod številne kratke zgodbe, eseje in potopisna dela. Ustvarjalni vrh je dosegel v povesti Prigode Huckleberryja Finna, med vidnejšimi so tudi Prigode Toma Sawyerja.

Ljubljana. Roman pisatelja Marka Twaina z naslovom Huckleberry Finn. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisatelja Marka Twaina z naslovom Huckleberry Finn.
Foto: STA

Mark Twain se je rodil 30. novembra 1835 na Floridi kot Samuel Langhorne Clemens. Psevdonim izvira iz pomorskega žargona.

Doma je bil z juga ZDA, potem pa se je preselil na Zahod, nato na Vzhod, pozneje pa še v Evropo. V času svojega razgibanega življenja se je preizkusil v mnogih poklicih. Najprej je bil tiskarski vajenec, nato tiskar in novinar, pozneje ladijski pilot na Misisipiju, iskalec zlata in reporter na Havajih. Po smrti hčera in žene je zadnja leta preživel v samoti. Umrl je v Connecticutu v starosti 74 let.

Velja za enega najbolj znanih ameriških humoristov kot tudi enega najbolj prepoznanih mladinskih pisateljev. Prepoznaven je postal leta 1965 z objavo kratke zgodbe The Celebrated Jumping Frog of Calvaras County v New York Saturday Press.

Med vrhunce kritika uvršča Prigode Huckleberryja Finna (1884), v katerih je v izvirnem slogu občuteno in duhovito opisal usodo zapuščenega dečka in obenem naslikal razmere tedanjega ameriškega življenja. Zgodba je postavljena v mestece ob reki Misisipi, v 50. leta 19. stoletja. V izvirniku je Twain po lastnih besedah uporabil kar sedem različnih narečij, ki so se govorila ob reki Misisipi.

Pomembnejša dela so še povesti Prigode Toma Sawyerja (1876) in Življenje na Misisipiju (1883) ter potopisa Naivneži na potovanju (1869) in Potepanje po Evropi (1880).

Po Twainu je poimenovana tudi nagrada. Prvi jo je leta 1998 prejel Richard Pryor. Odtlej jo vsako leto namenijo osebi, ki je na ameriško družbo vplivala s svojim humorjem.

Twain je znan po številnih izrekih. Med drugim naj bi nekoč dejal: "Človeštvo ima samo eno zares učinkovito orožje, in sicer smeh." O njem in njegovem življenju obstaja tudi vrsta anekdot. Ko se je nekoč vpisoval v hotelsko knjigo, je med zvenečimi imeni prebral tudi Baron von Grünwald s slugo. Da ne bi ostal v senci imenitnežev, se je podpisal: "Mark Twain s kovčkom."