Slovenija 21.4.2020 13:47

Kmalu prvi mednarodni spletni pesniški Festival upanja

Ljubljana, 21. aprila - Pod okriljem evropske platforme za poezijo Versopolis, ki jo vodi založba Beletrina, bo v aprilu potekal prvi mednarodni spletni pesniški Festival upanja. Osrednji program bo med 23. in 30. aprilom potekal na spletni strani Versopolis Review. Festival bo s številnimi spremljevalnimi spletnimi dogodki potekal vse do druge polovice junija.

Kot so zapisali pri Beletrini, so pesniški festivali, ki so pomembni za povezovanje ustvarjalcev in ljubiteljev poezije ter za izmenjavo idej in vsebin v evropskem in globalnem prostoru, s pandemijo novega koronavirusa, ki je ohromila družbeno in kulturno življenje po vsem svetu, začasno onemogočeni.

Pri založbi Beletrina, ki skupaj s festivalom Dnevi poezije in vina že šest let vodi evropsko pesniško platformo Versopolis ter spletni medij v angleškem jeziku Versopolis Review, so prepričani, da zdaj bolj kot kadarkoli poprej potrebujemo vsebinsko domišljene akcije. Zato so zasnovali globalno pesniško iniciativo Festival upanja (Festival of Hope). Mednarodni festival bo prek spleta nagovarjal upanje, prihodnost in nove možnosti. "Poezija in literarna ustvarjalnost vseh oblik sta bili namreč skozi vso človeško zgodovino pomembna generatorja domišljije, razumevanja in povezovanja," so zapisali pri založbi.

Programski direktor založbe Beletrina Aleš Šteger pa je povedal: "S festivalom želimo ustvariti most med celinami in kulturami in dati jasen znak najširši globalni skupnosti, da je poezija živa tudi v teh kriznih časih. Naš svet je namreč bolj povezan, kot si mislimo. Za poezijo in upanje ni meja."

Na festivalu bo mogoče spremljati vsebine, ki jih je za ta namen ustvarilo in posredovalo več kot 45 mednarodnih partnerjev iz 25 držav sveta. Festival bo v četrtek, 23. aprila, na svetovni dan knjige, ob 18. uri na spletni strani Versopolis s pogovorom o pomenu poezije odprla izbrana družba svetovno znanih in nagrajenih avtorjev, ki jo sestavljajo kitajski pesnik Yang Lian, ameriška pesnica Carolyn Forche in indijska pesnica Sharmistha Mohanty. Pogovor bo vodil Aleš Šteger.

Kot so še zapisali pri Beletrini, je poziv festivalom in drugim literarnim organizacijam po svetu, naj se pridružijo Festivalu upanja, naletel na izjemen odziv. Odzvali so se številni festivali z vseh koncev Evrope, pa tudi prestižni festivali, kot so Poetry International Rotterdam, Festival Internacional de Poesia de la Ciudad de Mexico, PEN World Voices iz New Yorka in mednarodni pesniški festival iz Šanghaja.

Evropska pesniška platforma Versopolis je sprva povezovala deset mednarodnih pesniških festivalov, letos je to število naraslo na 23, prihodnje leto pa bo združevala že 30 partnerskih festivalov, vse od Gruzije pa do Portugalske, Turčije in Švedske.