Intervju 22.4.2020 12:30

Rok Zavrtanik za STA: Noč knjige bo trajala toliko kot noč na Zemlji

pripravila Ksenija Brišar

Ljubljana, 22. aprila - Zaradi ukrepov ob koronavirusu, ki prepovedujejo javna zbiranja, bo Noč knjige, ki zadnja leta obeležuje svetovni dan knjige, 23. april, letos potekala prek spletnih platform. Kot je za STA povedal njen pobudnik, založnik Rok Zavrtanik, nastajajo zanimive, večinoma trajne vsebine. Mednarodna Noč knjige pa se letos povezuje s staroselci.

Ljubljana. Direktor Založbe Sanje in direktor festivala Sanje v Medani Rok Zavrtanik. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor Založbe Sanje in direktor festivala Sanje v Medani Rok Zavrtanik.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Letos bo Noč knjige potekala v, kot ste zapisali na spletni strani, nenavadnih razmerah. Zakaj?

Ker se je svet, ki smo ga poznali, čez noč obrnil na glavo. In ker je delovanje v novih razmerah za vse nas prineslo izziv: kako delovati, kako živeti, kako dihati in, predvsem, kako misliti.

Kako točno bo potekala?

Potekala bo skoraj izključno prek spletnih platform - osrednja spletna stran je nocknjige.si, številne vsebine pa so dostopne tudi prek "socialnih" omrežij Youtube, Facebook ipd. Socialna omrežja navajam v narekovaju zato, ker kažejo poteze izrazite a- in celo proti-socialnosti. Prireditelji, kakor doslej, samostojno pripravljajo svoje prispevke. Nastaja izjemno zanimiv material.

Ker so vsebine, ki nastajajo, večinoma trajne narave, se spreminja tudi značaj Noč knjige. Na svetovni dan knjige, 23. aprila, se zgodi Noč knjige, le da bo letos trajala tako dolgo, kot bo trajala "noč" na Zemlji. Ni več poudarek le na enkratnih in neponovljivih dogodkih, ki so zdaj zaradi znanih razlogov onemogočeni, temveč so nastajajoče vsebine večinoma trajne narave - za vekomaj na voljo vsem.

Skupaj s prireditelji - naj omenim, da se je v projekt doslej vključevalo stotine prirediteljev iz kar 180 slovenskih krajev ter slovenski izseljenci v kar sedmih državah - se urno učimo, kako čim bolje uporabljati tehnologije, ki so na voljo. In še bodo.

Kdo lahko sodeluje pri tem projektu?

Noč knjige je ljudski projekt in povezuje vse dejavnike na področju knjige: od splošnih knjižnic in knjigarn do ljubiteljskih društev, denimo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. K sodelovanju vabljeni prav vsi, dedki, babice, otroci, šoferji, profesorji, pesniki, pisatelji, zaporniki, brezdomci... vsi.

Kako boste spremljali vse te dogodke prek spleta? Kaj jih bo povezovalo, če sploh, da se bodo, boste lahko našli med sabo?

Uporabljamo vse metode in aplikacije, ki so na voljo. Nobene ne izključujemo. Vsem je skupno predvsem eno, tega nas je naučil Julian Assange, ki ga imajo v samici v sramoto človeštvu: skupno jim je to, da vsem prisluškujejo. In da le ti, ki prisluškujejo, nimajo ravno omikanih namenov. No, upamo, da se bodo iz vsega skupaj tudi oni kaj naučili.

V preteklih letih ste organizatorje dogodkov zbirali prek prijave? Kako pa letos?

Prijavnice so na spletni strani Noči knjige.

In kako se letos povezujete z mednarodno Nočjo knjige?

Tudi mednarodni dimenziji Noči knjige - pobuda domuje na spletni strani BookNight.net - letos dajemo novo vsebino. Mednarodna Noč knjige je pritegnila k sodelovanju ustvarjalce in mislece staroselskih ljudstev z vseh koncev sveta. Odziv je izjemno naklonjen. Spomnimo se, da je na svetu po mnenju antropologov več kot 7000 jezikov, večini ni priznan niti status manjšine, saj so stisnjeni v vsega 200 držav, v katerih se večinoma uporablja jezik kolonizatorjev.

Unesco že dolgo svari, da mnogi jeziki pospešeno izginjajo, kar je neprecenljiva izguba za izgubo človeškega spomina na planetu. Unesco nadalje svari, da jeziki izginjajo s kar eksponentno rastjo - podobno kot rastlinske in živalske vrste. Taistemu Unescu blokirajo delovanje za učinkovito zaščito teh kultur taiste sile, ki se danes postavljajo nič manj kot na čelo sveta. Pa očitno ne vladajo niti lastni glavi in srcu, kako bodo drugim. Noč knjige in Universal Book Night sta tu zato, da povežeta ustvarjalne sile v vseh jezikih sveta zoper en odstotek, ki nas jebe v glavo že stoletja.

Noč knjige in Universal Book Night se pričneta 23. aprila, na svetovni dan knjige in svetovni dan zemlje, a trajala bosta, vse dokler ta svet ne bo postal dom vsem - živalim in ljudem in to v njihovih lastnih govoricah in ne v algoritmih in govoricah, ki se sanjajo nekaterim, ki se čutijo poklicane za Gospoda.

V posebno veselje nam je, da bo mednarodno Noč knjige z nami med drugim odprla izjemno znanstvenica in aktivistka, Vandana Shiva. Njeno izjemno aktualno knjigo Oneness Vs The 1% - Enost (Eno Človeštvo, ena Zemlja proti 1%) pripravljamo za izid v slovenščini pri založbi Sanje v zbirki Dokumenta.