Svet 23.4.2020 0:30

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic letos virtualen

Ljubljana, 23. aprila - Organizacija Unesco je današnji 23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaradi koronavirusa bo njegovo praznovanje drugačno, saj je večina šol zaprtih, enako ustanove, povezane s knjigo. V teh okoliščinah je Unesco pozval, naj ljubezen do knjig odmeva prek spleta. V tej obliki bo potekala tudi tradicionalna Noč knjige.

Ljubljana. Knjige. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Virtualno praznovanje svetovnega dneva knjige bo tudi v Sloveniji. Vsakoletna Noč knjige bo potekala prek spletnih platform in bo trajala tako dolgo kot noč na Zemlji. Društvo slovenskih pisateljev bo na Facebooku objavljalo najljubše knjige iz slovenske književnosti, Javna agencija za knjigo RS pa je pripravila spletni knjižni sejem, na katerem se bodo založbe predstavile z virtualno stojnico. V virtualni obliki svetovni dan knjige obeležujejo tudi v Mariboru.

V svetovni literaturi je 23. april simbolični datum, saj se z njim povezujejo nekateri ugledni avtorji, kot sta William Shakespeare in Miguel de Cervantes. Unesco ga je za svetovni dan knjige izbral leta 1995 na generalnem zasedanju v Parizu.

Kot je zapisal ob letošnjem dnevu, bi v času, ko je večina šol po vsem svetu zaprta, ljudje pa naj preživljajo čas doma, morali bolj kot kdajkoli prej izkoristiti moč knjig za boj proti izolaciji, krepitev vezi med ljudmi, razširjanje obzorij ter spodbujanje uma in ustvarjalnosti.

Za letošnjo svetovno prestolnico knjige so izbrali malezijsko glavno mesto Kuala Lumpur.