Slovenija 23.4.2020 8:25

Znana deseterica nominirancev za kresnika

Ljubljana, 23. aprila - Znana je deseterica nominirancev za kresnika, nagrado za roman leta, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo. V širšem naboru za 30 nagrado po vrsti so knjige Gabriele Babnik, Branka Cestnika, Jiržija Kočice, Zdenka Kodriča, Toneta Partljiča, Sebastijana Preglja, Andraža Rožmana, Veronike Simoniti, Suzane Tratnik in Lenarta Zajca, piše Delo.

Ljubljana. Podelitev Delove nagrade kresnik za najboljši slovenski roman leta. Delo, kresnik, logotip. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podelitev Delove nagrade kresnik za najboljši slovenski roman leta.
Delo, kresnik, logotip.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V širši nabor za kresinka je žirija uvrstila roman Gabriele Babnik Tri smrti (Beletrina), v katerem bralec sledi trem zgodbam, ki tematizirajo različne tipe migracij oziroma vrnitev iz Evrope v Afriko, zgodovinski roman Branka Cestnika o prihodu krščanstva na Ptuj z naslovom Sonce Petovione (Celjska Mohorjeva družba) ter roman Izvirnik (Mladinska knjiga), v katerem Jirži Kočica obravnava najslavnejšo umetnino 20. stoletja: pisoar Fontana.

Zdenko Kodrič se je v deseterico finalistov uvrstil z romanom Pet ljubezni (Litera), v katerem z zgodovinsko natančnostjo, potrpljenjem in tankočutnim humorjem na poti spremlja štiri Marpurginje, Tone Partljič z romanom Pesnica (Beletrina), v katerem je Pesnica med drugim predstavljena kot kraj v avtorjevi domišljiji in spominu, ki zanj pomeni obdobje otroštva in zgodnje mladosti, Sebastijan Pregelj pa s knjigo V Elvisovi sobi (Goga), ki je hommage pisateljevemu otroštvu, po detajlih kronotopa včasih celo blizu avtobiografski pisavi, poroča Delo.

Možnost za preboj v finalno peterico nominirancev pa imajo še Andraž Rožman, ki je nominiran za dokumentarni roman o sirskem pesniku in njegovi palestinski družini z naslovom Trije spomini (Goga), Veronika Simoniti z romanom Ivana pred morjem (Cankarjeva založba), ki bralca z vzporednimi zgodbami različnih generacij ene družine sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami, Suzana Tratnik z romanom Norhavs na vrhu hriba (Cankarjeva založba), ki prinaša zgodbo o samoti, samoiskanju, uporu in ljubezni, ter Lenart Zajc z v bližnjo prihodnost postavljenim romanom Delci svetlobe (Litera), o ljudeh, ki živijo na Zemlji in ljudeh, živečih v drobovju računalnika.

Kresnikova žirija, ki jo sestavljajo Mimi Podkrižnik (predsednica), Mateja Komel Snoj, Anja Mrak, Peter Svetina in Alen Albin Širca, je letos prebrala okrog 130 romanov, ki so izšli lani, kar je nekaj deset naslovov manj kot leta poprej. Nagrado tradicionalno razglasijo 23. junija, na kresno noč na ljubljanskem Rožniku, pred žirijo pa je še naznanitev peterice finalistov 23. maja.

Lani je kresnika prejela Bronja Žakelj za roman Belo se pere na devetdeset.