Slovenija 23.4.2020 10:40

V akciji Vsi (filmi) doma spet deset novih filmov

Ljubljana, 23. aprila - Slovenski filmski center (SFC) je akcijo Vsi (filmi) doma danes obogatil z desetimi novimi filmi za staro in mlado. Celovečerni žanr dopolnjujejo filmi Vsa življenja Toneta Mlakarja Marka Cvejića, Mama Evropa Petre Seliškar in Alma M. Karlin Marte Frelih. V otroški program so med drugim dodali dva kratka animirana filma režiserja Zdravka Barišića.

Cvejićev biografski celovečerni dokumentarni film Vsa življenja Toneta Mlakarja (2017) je naturalistična zgodba o življenju 96-letnega Toneta Mlakarja, znanega slovenskega arhitekta, fotografa in scenografa. Film prek osebnih stališč in z vidika protagonista pelje skozi 20. stoletje na ozemlju Slovenije. Človek neštetih vzponov in padcev, nekajkrat nevarno blizu smrti, razkriva skrivnosti svojega talenta in z veščino pravega pripovedovalca vodi v zgodbe svojega življenja.

Celovečerni dokumentarni film Petre Seliškar Mama Evropa (2013) je humorni kreativni dokumentarec, ki se sooča z mejami Evrope in z življenjem, ki ga le-te sooblikujejo. Zaradi rigidne zakonodaje mej in političnih razmer so ljudje ob meji primorani poiskati svojske rešitve, s katerimi si normalizirajo vsakdan in postavljajo zrcalo državno-političnim sistemom. Junaki filma so navdihujoči posamezniki, ki so zaobšli zunanje meje ravno zato, ker so uspeli premagati svoje lastne notranje meje. Film je prejel nagrado za najboljšo režijo dokumentarnega filma na festivalu Gothenburg Indie Film Fest leta 2014 in bil izbran za najboljši dokumentarni film v Tuzli leta 2013.

Celovečerni dokumentarno-igrani TV film Alma M. Karlin: Samotno potovanje (2009) Marte Frelih zasleduje pot drzne in pogumne ženske, ki se je med leti 1919 in 1927 podala s svojim pisalnim strojem, znamenito "Eriko", na osemletno nevarno in tvegano pot okoli sveta. S pisanjem o tej izkušnji, ki jo je zaznamovala za vse življenje tako fizično kakor tudi duhovno, je doživela svojo notranjo katarzo. V filmu igrajo Veronika Drolc, Ana Rehberger, Darja Hlavka Godina, Barbara Vidovič, Friderik Štromar, Svetozar Polič, Kalpana Gosalia, Vesna Nisha Gosalia Dolinar, Dev Singh in Rija Shah. Na Festivalu slovenskega filma prejel posebno priznanje za dokumentarni film in vesno za kostumografijo.

SFC je v akcijo dodal tudi kratki igrani film Vdih (2015) režiserja Blaža Završnika o samotarju Krištofu, ki sredi nenaseljene narave iz avtomobila reši Andreja, ki je poskušal narediti samomor. Odpelje ga na svojo domačijo, kjer Andrej počasi pride k sebi. V njem sta zaigrala Aljaž Jovanović in Janez Starina.

V otroški program pa so dodali dva Barišičeva kratka animirana filma - Individualist (1990) in Prilagajanje (1986). Še zadnjič so dodali dve kratki animirani TV seriji Princ Ki-ki-do, ob tem pa še kratka animirana filma Mačka in miška (2019) režiserjev Larise Nagode in Jošta Šeška in komedijo Hello! (2017), ki so jo režirali Filip Bihar, Samo Bihar, Antonella D'Amico, Mery Gobec, Anna Loi, Miha Oven, Mojca Valič, Anja Zadnik in Tina Zadnik.

Filme v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma podarjajo na ogled slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s SFC, Bazo slovenskih filmov in Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture. Na spletnem naslovu bsf.si so dostopni sedem dni, spored pa dopolnjujejo vsak ponedeljek in četrtek, so sporočili s SFC.