Slovenija 25.4.2020 9:00

Pesniški turnir Založbe Pivec tokrat na daljavo

Maribor, 25. aprila - Letošnji Pesniški turnir Založbe Pivec bo zaradi epidemije novega koronavirusa potekal v virtualni obliki. Izbrani pesniki bodo namesto v gledališki dvorani nastopili z interpretacijo svojih pesmi na video posnetkih. Viteza oziroma vitezinjo bo izbrala strokovna žirija, občinstvo pa bo lahko svoje mnenje povedalo s spletnim glasovanjem.

Pesniški turnir Založbe Pivec je natečajna prireditev, na kateri se izbira najboljša izvirna neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Letošnji je jubilejni, saj je že 20. po vrsti, a jim je načrte za veliko praznovanje prekrižal covid-19.

V Založbi Pivec so finale sprva prestavili na kasnejši čas, kasneje pa so se zaradi negotovosti, ali bo do konca leta sploh možno izvesti prireditev pred občinstvom, odločili, da ga izvedejo v virtualni oziroma spletni obliki.

Tako bo današnja predstavitev izbranih pesnikov na spletu tudi letošnji uradni turnir z izborom viteza oziroma vitezinje Pesniškega turnirja. V skladu s tradicijo bo potekal v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki se prav tako selijo v virtualni prostor.

Na letošnji natečaj na najboljšo slovensko neobjavljeno pesem je prispelo 160 pesmi. Strokovna komisija v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Stanka Hrastelj je v začetku aprila izbrala 12 finalistov, med katerimi bo danes izbrala zmagovalca.

Kot so sporočili iz Založbe Pivec, se je tokrat prvič zgodilo, da sta se na turnir uvrstila tako lanski vitez kot zmagovalka občinstva. Med izbranimi, večinoma mladimi ustvarjalci, izrazito prevladujejo pesnice, med dvanajsterico jih je kar devet.

Virtualni oz. spletni Pesniški turnir se bo začel danes ob 18. uri in bo predvajan na Facebook strani in You Tube kanalu Založbe Pivec. Izbrani pesniki bodo nastopili z interpretacijo svojih pesmi na video posnetkih, dogodek pa bosta moderirala pobudnica turnirja Zora A. Jurič in urednik Založbe Pivec Nino Flisar.

Pesniški turnir so v omenjeni založbi začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na gradu Riegersburg.

Letošnji jubilejni Pesniški turnir so želeli obeležiti s sklopom dogodkov, med drugim slovesnostjo konec marca, na kateri bi nastopili dosedanji vitezi in vitezinje, ter razstavo v mariborskem Mestnem parku. Konec avgusta naj bi se vitezi in vitezinje Pesniškega turnirja predstavili na ptujskem gradu v okviru Festivala poezije in vina, a tudi to zaradi pandemije odpade.