Svet 23.4.2020 14:00

Skladba Miriam Makeba Pata Pata prirejena za čas koronavirusa

Nairobi, 23. aprila - Znana skladba južnoafriške pevke in aktivistke proti apartheidu Miriam Makeba z naslovom Pata Pata je času razmaha novega koronavirusa dobila priredbo. V novi različici skladbe, ki jo je izdal Unicef, grammyjevka Angelique Kidjo poje, da se je treba v času epidemije zadrževati doma, redno skrbeti za higieno rok in vzdrževati priporočeno razdaljo.

Pesem je namenjena predvsem osveščanju o tem, kako je priporočljivo ravnati, da se izognemo okužbi z virusom. "Vsi vemo, kaj je treba narediti, vemo pa tudi, koliko skupnosti ta hip trpi," je dejala Angelique Kidjo, sicer tudi ambasadorka dobre volje pri Unicefu. Skladba Pata Pata je bila po njenih besedah vselej namenjena ljudem, ki so se znašli v težavah. "Upam, da bo sedaj ponovno pomagala. Upam, da lahko v naši omejenih prostorih ponovno zaplešemo," je dodala.

Posamezniki se lahko med plesom na prirejeno Pata Pata tudi posnamejo in video objavijo na družabnih omrežjih. Z Unicefa so sporočili, da bodo izbrali najboljše in iz njih ustvarili video za skladbo, ki ga bodo javnosti predstavili sredi maja.

Miriam Makeba je skladbo posnela v ZDA, potem, ko so jo leta 1960 pregnali iz Južne Afrike. V eksilu je preživela 30 let, ves ta čas pa je opozarjala na apartheid v njeni rodni deželi.

Angelique Kidjo je povedala še, da jo je poleg Miriam Makeba k ustvarjanju priredbe spodbudil tudi spomin na legendarnega afriškega jazzerja Manuja Dibanga, ki je marca umrl za posledicami okužbe z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.