Svet 24.4.2020 6:00

Akram Khan bo prvi poziral za letošnje tekmovanje za umetnika leta Sky Arts

London, 24. aprila - Televizija Sky Arts je svoje tekmovanje za umetnika leta tokrat zaradi pandemije novega koronavirusa zastavila nekoliko drugače. Znane osebnosti bodo za eksperimentalno verzijo izjemno priljubljenega šova pozirale na svojih domovih, da jih naslikajo, pa je povabljeno občinstvo po vsem svetu. Prvi bo poziral plesalec in koreograf Akram Khan.

Britanski plesalec in koreograf bo po pisanju spletnega portala The Guardian v šovu Portrait Artist of the Year (Portretist leta) poziral v nedeljo. Predložena dela bo ocenila strokovna žirija.

"Misel, da bom moral biti pri miru, je zame grozna," je Khan pripomnil pred štiri ure trajajočim poziranjem v prvem tednu oddaje. Hkrati je izrazil veselje, da "bo lahko videl še druge verzije samega sebe". "Sebe namreč vedno vidiš tako, kot želiš, da te vidijo drugi. Fascinantno bo. Obenem sem navdušen in prestrašen," je povedal.

Gostitelj nove verzije šova na Facebooku bo kot običajno Joan Bakewell, zmagovalka zadnjega tekmovanja Christabel Blackburn pa bo Khana v živo slikala na svojem domu. V tem času bo delila tudi namige in odgovarjala na vprašanja občinstva.

Načrtovane so štiri oddaje, ki bodo na sporedu vedno ob nedeljah, kdo vse bo še poziral, bodo producenti sporočili naknadno.

Direktor Sky Arts Philip Edgar-Jones je povedal, da je oddaja Artist of the Year, kjer izmenično iščejo portretista in krajinarja leta, priljubljena iz podobnega razloga kot veliko britansko tekmovanje Great British Bake Off. "Ljudje radi opazujejo tiste, ki so v nečem resnično dobri, ki nekaj počnejo dobro, in obenem nabirajo njihove nasvete," je pojasnil. Dodal je, da so na začetku sicer nekateri imeli pomisleke v smislu, "zakaj bi gledali, kako se suši barva, to ne more biti zanimivo".

Kot je še povedal, se je televiziji Sky Arts v času ukrepov za zajezitev novega koronvirusa gledanost povečala za 55 odstotkov.