Svet 26.4.2020 5:00

Pionir sintetizirane plesne glasbe Giorgio Moroder slavi 80 let

Los Angeles, 26. aprila - Italijanski producent in eden od pionirjev sintetizirane plesne glasbe Giorgio Moroder danes praznuje 80. rojstni dan. Sicer je visok življenjski jubilej začel slaviti že lani, ko se je spomladi podal na turnejo po Evropi, ki jo je poimenoval Praznovanje 80. let. Zadnji album Deja Vu je izdal leta 2015.

Italijanski producent je kariero začel v 60. letih minulega stoletja in je bil eden prvih, ki so za ustvarjanje plesnih beatov in melodij uporabili sintetizatorje. Zaslovel je v obdobju disca, ko je sodeloval z Donno Summer, med drugim pri uspešnici Love to Love You Baby.

Producent, ki je kariero začel v Nemčiji, nato pa se je preselil v ZDA, je kasneje izčistil svoj elektronski zvok in začel z ustvarjanjem za svoje albume. Nekatere je izdal pod imenom Munich Machine.

Sodeloval je tudi z glasbeniki, kot so David Bowie, Blondie, Kylie Minogue in dvojec Daft Punk. Za svoje delo je prejel tri oskarje, za glasbo v filmu Polnočni ekspres, za skladbo iz filma Flashdance What a Feeling v izvedbi Irene Cara in za znamenito skladbo iz filma Top Gun Take my Breath Away v izvedbi zasedbe Berlin. Pohvali se lahko tudi z več kot 100 zlatimi in platinastimi ploščami in štirimi grammyji, leta 2004 pa so ga vključili v dvorano slavnih plesne glasbe.

Moroder je svoj zadnji album na vrhuncu kariere izdal konec 80. let. Na elektronsko sceno se je vrnil leta 2013, ko je sodeloval pri projektu elektronskega dvojca Daft Punk z naslovom Random Access Memories. Po nekaj sodelovanjih je nato leta 2015 izdal studijski album Deja Vu, k nastanku katerega je povabil tudi Kylie Minogue, Britney Spears in Sio.

Čeprav po albumu Deja Vuju ni več ničesar izdal, je Moroder ostal aktiven. Svojo 80-letnico pa je začel slaviti že lani, ko se je aprila podal na turnejo po Evropi, na kateri je poustvaril vrhunce svoje dolgoletne kariere, v kateri je spremenil svet popa. Med drugim se je ustavil v Londonu, Dublinu, Bruslju, Berlinu, Budimpešti, Milanu, Rimu, Amsterdamu in Parizu.