Slovenija 27.4.2020 9:00

Jožetu Šubicu nagrada ZDSLU za življenjsko delo na področju kolaža in asemblaža

Kranj/Ljubljana, 27. aprila - V prvi fazi priprav na jesenski 9. mednarodni festival likovnih umetnosti v Kranju so organizatorji skupaj s predstavniki Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) nagrado ZDSLU za življenjsko delo dodelili slikarju Jožetu Šubicu za njegovo delo na področju kolaža in asemblaža, ki bosta osrednja tema letošnjega festivala.

Maribor. Slikar Jože Šubic. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slikar Jože Šubic.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Akademski slikar Jože Šubic se je rodil leta 1958 v Mariboru. Leta 1982 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1984 zaključil še slikarsko specialko. Ukvarja se s slikarstvom, objekti, skulpturo, keramiko, risbo in grafiko. Je pripadnik ene izmed najuspešnejših generacij umetnikov v zadnjem desetletju, Generacije 82, so sporočili iz ZDSLU.

"Avtor, ki je s svojo specifično ikonografijo in ustvarjanjem, ki je blizu abstraktnemu ekspresionizmu, veliko prispeval k razvoju sodobnega slovenskega slikarstva, pušča za seboj neizbrisne sledi ravno na področju kolaža in trodimenzionalnega poseganja v ploskoviti svet slike," so poudarili.

Šubic, ki živi in dela v Mariboru, je prejemnik številnih nagrad doma in po svetu. Med drugim je bil v letih 1992 in 2013 prejemnik Glazerjeve listine. Leta 1999 je prejel nagrado na svetovnem slikarskem natečaju Winsor & Newton, leta 2008 pa nagrado na 9. bienalu miniaturne umetnosti.

Umetnik, ki se že 40 let poleg slikanja ukvarja s kolaži in asemblaži, je v zadnjem obdobju resneje zakorakal še v kiparstvo. Za prejemnika nagrade za življenjsko delo ZDSLU pa so ga izbrali organizatorji kranjskega mednarodnega festivala likovnih umetnosti skupaj s predstavniki devetih regionalnih društev ZDSLU.

Nagrado bodo Šubicu podelili ob odprtju 9. Mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj 1. oktobra, ko bodo v galeriji Dr. Ceneta Avguština na Zavodu za varstvo kulturne dediščine v Kranju slovesno odprli tudi nagrajenčevo samostojno razstavo. Njegova dela se dobro vključujejo v letošnji festival, ki bo posvečen prav kolažu in asemblažu.

Organizatorji festivala iz Likovnega društva Kranj pod vodstvom akademskega slikarja Klavdija Tutte že vse leto neumorno delajo in se pripravljajo na festival, so pojasnili v ZDSLU. "Ne moremo mimo dejstva, da je ves svet zastal, se ustavil in spremenil zaradi pandemije covida-19, a umetnost v kriznih obdobjih nikakor ne obmolkne in pogosto še bolj jasno in odločno izraža svoj ustvarjalni potencial," so izpostavili.