Slovenija 26.4.2020 6:00

Znan bo prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva

Izola, 26. aprila - Na spletni strani tekmovanja za evropsko nagrado mladega filmskega občinstva bo ob 16. uri na ogled sklepna prireditev z razglasitvijo nagrajenca, so sporočili iz Evropske filmske akademije (EFA), ki je bila primorana zaradi epidemije koronavirusa odpovedati oglede filmov po kinih. Filme si je prek spleta ogledalo 2000 mladih žirantov iz 32 držav.

Mladi žiranti, stari med 12 in 14 let, so si tri nominirane filme lahko ogledali od četrtka na spletni strani tekmovanja. Partnerji EFA oziroma organizatorji po prijavljenih državah pa so omogočili tudi pogovore. Kot piše na spletni strani izolskega Kino Otoka, ki je slovenski partner, so za domače žirante po vsakem filmu pripravili moderiran pogovor prek spleta v slovenskem jeziku, v okviru katerega so lahko mladi postavljali vprašanja in izmenjali vtise.

Pred razglasitvijo nagrajencev bo potekala mednarodna video konferenca, ki jo bo koordinirala nemška moderatorka Sascha Quade, in na kateri bodo izmenjali rezultate vseh komisij. Polurno prireditev z razglasitvijo nagrad bo od doma povezovala nekdanja žirantka Belgijka Ivana Noa, so sporočili iz EFA.

Letos so za evropsko nagrado mladega filmskega občinstva nominirani nemški film Katje Benrath Rocca spreminja svet, italijansko-španska koprodukcija v režiji Stefana Cipanija Moj brat lovi dinozavre in nizozemsko-nemški film Stevena Wouterlooda Nenavaden teden s Tesso.

Lani je nagrado prejel nizozemski film Fight Girl režiserja Johana Timmersa, ki je predstavil zgodbo nadarjene kickboxerke.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem EFA, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma.