Slovenija 25.4.2020 10:00

Nonument Group vabi na samoosamitveni sprehod po Ljubljani

Ljubljana, 25. aprila - Kolektiv Nonument Group vabi na zvočni sprehod Ljubljana: Samoosamitveni sprehod. Ker so zbiranja zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa prepovedana, se bodo zainteresirani nanj podali sami. Izhodišče bo na Rimski cesti, sprehod pa bo skozi središče mesta vodil do železniške postaje. Za udeležbo sta potrebna mobilni telefon in slušalke.

Ljubljana. Staro mestno jedro Ljubljane, zaprti lokali in trgovine ter prazne ulice zaradi izbruha koronavirusa. Foto: Jure Makovec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Staro mestno jedro Ljubljane, zaprti lokali in trgovine ter prazne ulice zaradi izbruha koronavirusa.
Foto: Jure Makovec/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali člani kolektiva, je sprehod lahko kolektiven, četudi se nanj vsak odpravi sam. Zainteresirane vabijo k premišljevanju o podobi mesta v času preloma, ki smo mu priča.

Mesto v času samoizolacije je pavza, zareza v normalnost, odtujena običajnost, nedomačen oder. Na prvi pogled je vse tako, kot je vedno bilo. Ljudje niso izginili, tudi promet, čeprav manj gost, je še vedno tu. Sprehajamo se po izpraznjenih ulicah in trgih, vendar pa bomo z izurjenim opazovanjem vsega, česar ni, največ ugotovili ravno o zdaj že minuli normalnosti: o turističnem utripu, družabnih navadah in urbanem življenju mesta, kakršno je bilo nekoč. Mark Twain je dejal, da nobena beseda še ni bila tako učinkovita kot dobro odmerjena pavza. Zato izkoristimo pavzo in raziskujmo svoje mesto, kot da bi vanj stopili prvič, so zapisali.

Ker so zbiranja trenutno prepovedana, zainteresirane vabijo, da se na sprehod podajo sami. Približno uro trajajoči sprehod bo na voljo od sobote popoldne, na aplikaciji pa bo dostopen tudi po tem, in sicer do konca samoosamitve.

Zainteresirani naj si na svoj telefon naložijo brezplačno aplikacijo Echoes app na GooglePlay ali na App Store in nato odprejo Nonument Group: Samoosamitveni sprehod po Ljubljani. Člani kolektiva priporočajo, da si sprehod na telefon naložijo že doma, lahko pa poskusijo tudi z live streamom. Izhodišče sprehoda je na vrtu za Filozofsko fakulteto.