Svet 28.4.2020 10:19

Pisateljici Nori Bossong nagrada Thomasa Manna

Lübeck/München, 28. aprila - Pisateljica Nora Bossong prejme nagrado Thomasa Manna, vredno 25.000 evrov. Tako so v ponedeljek sporočili iz mesta Lübeck, ki nagrado podeljuje skupaj z Bavarsko akademijo lepih umetnosti. Osemintridesetletna pisateljica iz Bremna, ki živi v Berlinu, je danes ena najbolj vsestranskih nemško govorečih avtoric, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana. Podpis, nalivno pero. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis, nalivno pero.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Od prvenca Gegend (2006), lakoničnega družinskega romana, je poleg nekaj knjig poezije in esejev izdala še štiri romane, ki ubesedujejo "boleče relevantna problematična področja našega današnjega časa - hkrati pa izkazujejo veliko jezikovno virtuoznost".

Njen zadnji roman, Schutzzone, iz leta 2019, se dogaja med Burundijem, Ženevo in Haagom, tematizira vprašanja, kaj sploh lahko storijo Združeni narodi in kaj počnejo.

Nagrado ji bodo podelili predvidoma 12. novembra v gledališču v Lübecku. Nagovor z utemeljitvijo bo podala literarna kritičarka in urednica za kritiko in literaturo pri časniku Frankfurter Allgemeine Zeitung Sandra Kegel, poroča dpa.

Nagrado, poimenovano po nemškem pisatelju in nobelovcu Thomasu Mannu, hanzeatsko mesto Lübeck in Bavarska akademija lepih umetnosti podeljujeta od leta 2010, izmenjaje v Lübecku in Münchnu. Lani jo je dobil italijanski pisatelj Claudio Magris, pred njim pa med drugim še Brigitte Kronauer, Rüdiger Safranski in Juli Zeh ter kot prva Christa Wolf.