Slovenija 30.4.2020 11:23

Današnji dan je posvečen jazzovski glasbi

Ljubljana, 30. aprila - Svet danes deveto leto zapored praznuje mednarodni dan jazza. Za 30. april ga je določil Unesco na pobudo legendarnega glasbenika Herbieja Hancocka. Namen dneva je opozoriti na jazz kot izobraževalno sredstvo ter pomen, ki ga ima pri širjenju miru, dialoga in strpnosti.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mednarodni dan jazza vsako leto zaznamuje globalni koncert, vsakič v drugi državi. Letos bi dogodek moral gostiti Cape Town, a bo zaradi novega koronavirusa praznovanje potekalo preko spleta, piše na uradni spletni stani mednarodnega dneva jazza.

Na spletni strani www.jazzday.com bo mogoče spremljati pester program, ki se bo začel opoldne po našem času in bo ponudil večjezična predavanja, pogovore, tečaje in ustvarjalne delavnice za otroke.

Osrednji dogodek pa bo virtualni globalni koncert s pričetkom ob 21. uri po našem času, ki bo združil glasbenike z različnih koncev sveta, kot so Marcus Miller, Lang Lang, Charlie Puth, Cecile McLorin Salvant, John McLaughlin, Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater, Sibongile Khumalo, Alune Wade, John Beasley, Ben Williams, Lizz Wright, John Scofield, Igor Butman, Evgeny Pobozhiy, Youn Sun Nah, A Bu, Jane Monheit in Joey DeFrancesco.

Ob današnjem mednarodnem dnevu jazza je Statistični urad RS (Surs) tudi objavil podatke za leto 2018. V Sloveniji je bilo pred dvema letoma 262 koncertov jazza in druge improvizirane glasbe, ki jih je obiskalo približno 40.500 ljubiteljev glasbe. Na teden se je zvrstilo povprečno pet jazz koncertov.

Od 262 jazzovskih koncertov jih je 57 odstotkov nastalo v lastni produkciji oz. koprodukciji, 43 pa je bilo gostujočih koncertov. Na koncertih je bilo izvedenih skoraj 300 različnih glasbenih del, od tega skoraj 50 odstotkov del slovenskih avtorjev. Osemdeset odstotkov vseh izvedenih del so predstavljale novitete.

Koncerte jazzovske glasbe je prirejalo 27 različnih kulturnih ustanov. Na vsakem od njih je bilo povprečno 154 obiskovalcev. Kot so pojasnili na Sursu, ti koncerti običajno "niso množični, saj je to glasba za izbrane okuse".

V slovenskih kulturnih ustanovah so izvedli 4170 koncertov različnih glasbenih zvrsti, kar je približno 80 na teden ali približno 11 na dan. Največ je bilo koncertov zborovske in vokalne glasbe (28 odstotkov). Odstotek koncertov jazza ali druge improvizirane glasbe pa je znašal šest odstotkov.