Svet 30.4.2020 6:00

Madridski Prado s predvideno 70-odstotno izgubo prihodkov

Madrid, 30. aprila - V madridskem muzeju Prado ocenjujejo, da se jim bodo letos zaradi pandemije koronavirusa prihodki zmanjšali za 70 odstotkov. Na temo težavnih razmer, v katerem se je znašel Prado po lanskoletnem praznovanju 200-letnice delovanja ter rekordnem obisku, 3,2 milijona ljudi, je imelo vodstvo muzeja sestanek s španskim kraljem in kraljico.

Španija, Madrid. Madridski muzej Prado. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, Madrid.
Madridski muzej Prado.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Direktor muzeja Miguel Falomir in predsednik nadzornega sveta Javier Solana sta se o problematiki pogovarjala s kraljevim parom Filipejem VI. in Letizio.

Prado pripravlja strategijo sproščanja ukrepov, ki so jih uvedli ob epidemiji koronavirusa. Ta predvideva ponovno odprtje muzejev, vendar datuma še niso določili. Kot opozarjajo v muzeju, bo število obiskovalcev v obdobju ponovnega odpiranja omejeno.

Muzej je zaradi pandemije vrata za obiskovalce zaprl 12. marca. Čez noč se je povečal obisk spletne strani muzeja, na kateri so začeli objavljati številne mojstrovine, med drugim tudi slike Diega Velazqueza, Francisca de Goye, Rafaela in Hieronymusa Boscha. V začetku aprila so zabeležili skoraj 260-odstotno povečanje števila uporabnikov njihove spletne strani kot v prejšnjem mesečnem obdobju.

Muzej Prado, kjer hranijo več kot 8600 slik, grafik in risb ter približno 700 skulptur, velja za enega največjih in najpomembnejših muzejev na svetu.