Od blizu 3.5.2020 9:00

Splošne knjižnice vrata v omejenem obsegu odpirajo v ponedeljek

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 3. maja - Splošne knjižnice v ponedeljek ponovno odpirajo vrata za uporabnike, a v omejenem obsegu. Možno bo le vračilo in prevzem predhodno naročenega gradiva. Čitalnice ostajajo zaprte, prav tako še nekaj časa ne bo mogoč prost dostop do gradiva, zaenkrat tudi še ni prireditev.

Trebnje, Knjižnica Pavla Golie. Knjižnica Pavla Golie. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Trebnje, Knjižnica Pavla Golie.
Knjižnica Pavla Golie.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Le izposoja in vračanje gradiva

Mestna knjižnica Ljubljana (MKL) bo v ponedeljek za uporabnike odprla Knjižnico Bežigrad, Knjižnico Jožeta Mazovca, Knjižnico Otona Župančiča, Knjižnico Prežihov Voranc, Knjižnico Šiška in Slovansko knjižnico.

Glede izposoje gradiva so za STA pojasnili, naj uporabniki pred obiskom knjižnice naročijo knjižnično gradivo preko kataloga COBISS. V knjižnico naj ne prihajajo, dokler ne prejmejo obvestila, da je naročeno gradivo pripravljeno za prevzem, lahko pa gradivo vrnejo.

Kot je za STA povedala direktorica MKL Teja Zorko, naj uporabniki ne hitijo z vračanjem gradiva. Vračilo gradiva, ki je bilo izposojeno pred zaprtjem knjižnic, je brez plačila zamudnine možno vse do 30. maja, zato naj v knjižnico prihajajo le tisti obiskovalci, ki gradivo nujno potrebujejo.

Gibanje po knjižnici bo omejeno le na izposojo gradiva, možno bo tudi podaljšanje članstva ter poravnave dolgov in drugih finančnih obveznosti. Ne bo dostopa do knjižnih polic in gradiva, poudarjajo. Prav tako ne bo možno uporabljati čitalnic in študijskih prostorov, osebnih računalnikov ter toaletnih prostorov. Uporabniki bodo lahko knjižnice obiskali le z zaščitno masko, ob vhodu v knjižnico si bodo morali razkužiti roke.

Kot so še zapisali za STA, bodo druge enote postopoma odpirali v maju, kdaj bodo omogočili prosti pristop uporabnikov do gradiva, čitalnic in prireditev, pa je predvsem odvisno od ugodnega epidemiološkega stanja v državi.

Mestna knjižnica Kranj v ponedeljek za uporabnike odpira enoto v Kranju. Šest krajevnih knjižnic bo od ponedeljka prav tako izdajalo gradivo, le da vanje ne bo mogoče vstopati, je za STA povedala direktorica Mestne knjižnice Kranj Breda Karun.

Tudi enota v Kranju bo sicer po njenih besedah odprta le za izposojo vnaprej naročenih knjig, slednje pa je mogoče naročiti po telefonu, preko spletnega obrazca ali po elektronski pošti. Uporabniki bodo lahko vstopili le za toliko časa, da bodo prevzeli naročeno gradivo, možno bo tudi podaljševanje članarine, ne bodo pa se mogli prosto gibati med knjižnimi policami. Zaprte ostajajo tudi čitalnice. Uporabniki bodo lahko knjižnice obiskali le z zaščitno masko, ob vhodu v knjižnico si bodo morali razkužiti roke.

Vrnjeno gradivo v karanteno za sedem dni

Možno bo tudi vračanje gradiva, ki pa bo moralo po priporočilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) teden dni odležati v karanteni, šele po tem bo ponovno na voljo drugim bralcem. Slednje zna po besedah Brede Karun predstavljati težavo, saj pričakuje, da bodo uporabniki po ponovnem odprtju knjižnic vračali veliko knjig. Sami so sicer uporabnikom omogočali vračanje gradiva tudi v času, ko je bila knjižnica zaprta, v večini knjižnic pa ni bilo tako. Povečano bo povpraševanje po knjigah, zato se ji zdi ta rok predolg.

Kot je navedla za primerjavo, so v nekaterih drugih državah, denimo Nemčiji, Avstriji, Italiji in na Nizozemskem, nacionalni inštituti knjižnicam priporočili le 72-urno karanteno za knjige. Sami imajo sicer dovolj prostora za odlaganje knjig v karanteno, v kakšni manjši knjižnici pa se bodo soočili s prostorsko stisko, je dodala.

Če bodo v Kranju, kjer so za zaščito zaposlenih namestili pleksi stekla, poleg tega bodo zaposleni nosili zaščitne maske in rokavice, uporabniki lahko vstopali v knjižnico, se bodo v krajevnih knjižnicah dogovorili za uro prevzema gradiva, ki ga bodo dobili pripravljenega v vrečki.

Brede Karun je spregovorila tudi o problematičnosti prostega pristopa do gradiva. Ko so knjige v karanteni, imajo nad njimi nadzor, če pa se uporabniki prosto gibljejo med knjižnimi policami, lahko vzamejo v roke več knjig, ki jih polistajo in nato odložijo nazaj, zato nadzor nad gradivom ni mogoč.

S postopnim uvajanjem izposoje v vseh enotah, razen v čitalnici in na bibliobusu, v ponedeljek začenja med drugim tudi Mariborska knjižnica. Izposoja gradiva bo prav tako možna le po predhodnem naročilu po telefonu, gradivo pa bodo lahko uporabniki prevzeli pred vhodom v knjižnico ali ga prejeli po pošti.

Izposoja igrač, revij in časopisov še ne bo mogoča, tudi novih članov ne bodo vpisovali, omogočajo pa vpis v knjižnico prek spleta. Do nadaljnjega je še vedno omogočen tudi brezplačni spletni vpis za dostop do e-virov, so sporočili. Omogočili bodo tudi vračanje izposojenega gradiva, ki ga bodo uporabniki v vrečki v času odprtosti odložili pred knjižnico, kjer so si ga izposodili.