Slovenija 1.5.2020 11:44

Tudi danes zadonela prvomajska budnica godbenikov

Ljubljana, 1. maja - Tudi danes je tradicionalno zadonela prvomajska budnica, le da je zaradi epidemije koronavirusa projekt v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze slovenskih godb potekal drugače. Ob 6. uri je na več frekvencah RTV Slovenija zazvenela glasba, ki so jo godbeniki ustvarili doma, organizatorji pa vabijo še druge glasbenike.

Cerje. Koncert, orkester, godba. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Cerje.
Koncert, orkester, godba.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Že ob 5. uri je na prvem programu Radia Slovenija godbenike in vse poslušalce nagovoril predsednik Zveze slovenskih godb, uro pozneje pa je na frekvencah Vala 202, Radia Maribor in Radia Koper zadonela izbrana glasba, ki so jo na posnetkih, nastalih v karanteni, izvajali Godba Medvode, Papirniški pihalni orkester Vevče in Godba Cerknica. Predvajanemu posnetku so se nato s svojih oken, balkonov in dvorišč sočasno pridružili še druge godbenice in godbeniki, so sporočili iz Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD).

Organizatorji budnice, kot so zapisali, "vabijo tudi vse glasbenike, da vzamejo v roke svoje inštrumente, odprejo okna, stopijo na balkon ali dvorišče, naravnajo radijske sprejemnike na močnejšo jakost in se pridružijo glasbi, ki se bo razlegala na radijskih valovih".

Organizatorji so obenem povabili vse, ki bodo pri radijski budnici aktivno sodelovali, da se med igranjem posnamejo in posnetke delijo na družbenih omrežjih oziroma jih pošljejo na JSKD za morebitno nadaljnjo distribucijo medijem.

Gasilska zveza Slovenije pa je podprla pobudo Zveze slovenskih godb o izvedbi prvomajskih budnic s posredovanjem glasbe in nagovorov preko zvočnikov na dogovorjenih lokacijah. Tako so pripravili posnetek skupno petih znanih koračnic s slovensko tematiko, ki ima pred začetkom vsake od njih posnet nagovor v obliki prvomajskega voščila. Posamezna gasilska društva so pozvali, da budnice predvajajo iz gasilskih vozil ob siceršnjem zagotavljanju operativne pripravljenosti gasilske enote. Hkrati so dopustili, da se lahko za gasilskim vozilom zapelje tudi vozilo z enim predstavnikom godbe z območja, kjer se odvija budnica.

Ob upoštevanju navodil pristojnih in siceršnjih varnostnih ukrepov so budnice tako marsikje po državi tudi izvedli. V Izoli je v sodelovanju z dirigentom tamkajšnjega pihalnega orkestra prvomajska budnica s številnimi koračnicami odmevala iz gasilskega vozila. Tržiški orkester pa se je vseeno zbral, toda v okrnjeni zasedbi in ob upoštevanju varnostne razdalje med glasbeniki.

Godbeništvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Idrijska godba je s skoraj 350 let skoraj nepretrganega delovanja uradno priznana kot najstarejša na svetu, sledijo ji še 250-letna vaška godba iz Prvačine in Frajhamska godba ter številne druge, ki se lahko pohvalijo z več kot 100 let delovanja. Posebno pozornost še danes pritegnejo godbeni nastopi ob praznovanjih delavskega praznika, 1. maja, ko številne godbe po vsej Sloveniji že ob svitu v svojih krajih zaigrajo koračnice in z njimi prebudijo prebivalce.

Budnica je najpomembnejše delovanje slovenskega godbeništva, ki je ena najbolj množičnih glasbenih dejavnosti pri nas. Po okvirnih ocenah v Sloveniji deluje več kot 10.000 godbenikov, ki na temeljih tradicije ustvarjajo tudi na polju sodobnih smeri godbeništva.

Godbe igrajo tako tradicionalne marše oziroma koračnice kot tudi sodobne zabavne in simfonične skladbe ter priredbe filmske glasbe.