Slovenija 4.5.2020 10:05

Projekt ŠTREAM Kina Šiška z interaktivnimi spletnimi prenosi koncertov

Ljubljana, 4. maja - Kino Šiška bo med 5. majem in 16. junijem skupaj z organizatorji glasbenih dogodkov izpeljal 14 interaktivnih spletnih prenosov koncertov z velike dvorane Katedrala. Projekt ŠTREAM bo na oder povabil domače glasbene izvajalce, gledalci pa bodo koncerte lahko spremljali in sooblikovali preko aplikacije Zoom, YouTube kanala ter Facebooka.

Ljubljana. Center urbane kulture Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center urbane kulture Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Z zaprtjem prizorišč zaradi ukrepov proti širitvi covid-19 so bili glasbeni ustvarjalci in koncertni organizatorji čez noč soočeni z dejstvom, da so koncerti pred živo publiko do nadaljnjega neizvedljivi. V teh razmerah smo v Kinu Šiška zasnovali projekt ŠTREAM, ki bo omogočil uživanje koncertne izkušnje preko ekranov, piše v sporočilu za javnost.

Izpeljali bodo 14 enournih koncertnih dogodkov s polno zvočno in svetlobno opremljenostjo ter z vključevanjem gledalcev preko digitalnih kanalov. Vsi gledalci, ki si bodo koncerte ogledali preko aplikacije Zoom, se bodo lahko vključili z videom in tako postali del virtualnega občinstva. S pomočjo moderatorja bo med koncertom omogočeno neposredno video komuniciranje z nastopajočimi.

Odprte bodo tudi t.i. klepetalnice, kjer bodo gledalci lahko delili svoje komentarje in vprašanja. Vsi tisti, ki si bodo koncert v živo ogledali preko aplikacije Zoom, bodo "v prvi vrsti", saj jih bodo na platnu pred seboj videli tudi nastopajoči na odru, so še zapisali v Centru urbane kulture Kino Šiška.

Na oder bodo stopili domači glasbeni izvajalci Matter, Svojat, Eruption, Jimmy Barka Experience, Širom, Oholo!, Dežurni krivci, Nina Bulatovix, N'toko, Kukla & Balans, The Canyon Observer in pijammies, na sporedu pa sta tudi dva polfinalna večera Špil lige - prve lige dijaških bendov.

Glasbeniki bodo za nastop honorirani, med prenosom pa bo gledalcem omogočeno tudi izkazovanje konkretne podpore ustvarjalcem in koncertnim promotorjem s strani občinstva preko sistema neposrednih donacij.

Kino Šiška je k sodelovanju pri projektu povabil deset rednih organizatorskih partnerjev, ki v tem času ne morejo opravljati svojega poslanstva. Sodelovali bodo z Radiom Študent, Veselimi dihurčki, Drugo godbo, Sonico, Jazz Cerkno, ŠKUC R.O.P.O.T., KAPA Records, Kataman, Nimaš izbire in ŠKUC KSB.

Vsak koncert bo imel posebno ID številko za aplikacijo Zoom, ki jo bodo objavili na spletni strani Kina Šiška in na družbenih medijih. Posnetki koncertov in dogajanja bodo kasneje javno objavljeni tudi na YouTube kanalu Kina Šiška.

Serijo koncertov bo v torek začela trap glasbena skupina iz Kamnika Matter. Koncertni prenosi bodo na sporedu vsak torek in petek ob 21. uri, z izjemo polfinalnih večerov Špil lige.