Slovenija 5.5.2020 5:00

V Oslu jeseni načrtujejo odprtje Munchovega muzeja

Oslo, 5. maja - V Oslu zaključujejo gradnjo novega muzeja, posvečenega norveškemu slikarju Edvardu Munchu. Po besedah direktorja muzeja Steina Olava Henrichsena bodo v začetku junija prevzeli ključe novogradnje, odprtje pa je, če se bo do takrat že umirila pandemija novega koronavirusa, načrtovano pozno jeseni.

ZDA, New York. Delo slikarja Edvarda Muncha Krik. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Delo slikarja Edvarda Muncha Krik.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Munch je bil po pisanju nemške tiskovne agencije dpa izjemno produktiven umetnik. Njegova zapuščina obsega okoli 40.000 enot - slik, grafik, pisem in slikarskih pripomočkov. Od tega sta dve tretjini v lasti mesta Oslo, kjer je umetnik umrl leta 1944.

V starem Munchovem muzeju, ki so ga odprli leta 1963, so lahko razstavili le delček umetnikove zapuščine. V muzeju, ki so ga zgradili zraven operne hiše v novo nastajajoči kulturni četrti, pa bo drugače. Muzej je namreč precej večji, poleg tega je po pisanju dpa lažje dostopen.

Kljub trenutno negotovi prihodnosti zaradi pandemije novega koronavirusa direktor muzeja Henrichsen prekipeva od navdušenja. "V novi stavbi imamo toliko možnosti. Popolnoma drugače lahko pristopimo k obiskovalcem," je povedal za dpa.

V novem muzeju je po njegovih besedah na razpolago desetkrat več površine, prostori pa so raznoliki tako po velikosti kot tudi po višini. V njem bodo končno lahko razstavili tudi slike velikih formatov.

Stari Munchov muzej je, kot je povedal, v izjemno slabem stanju, poleg tega je veliko premajhen. Na zadnji razstavi so tako lahko predstavili le 60 slik, saj za več ni bilo prostora. Potem, ko so leta 2004 iz muzeja ukradli znameniti sliki Krik in Marija, so namreč morali poskrbeti za večjo varnost muzeja, zaradi česar so razstavne površine v muzeju zmanjšali za 40 odstotkov. Kar 28.800 slik in drugih objektov je bilo v depojih.

Novi Munchov muzej ima 13 nadstropij in obsega 26.000 kvadratnih metrov površin. Razstavnim prostorom so namenili sedem nadstropij. V kakšnem zaporedju si bodo obiskovalci ogledovali dvorane, pa je prepuščeno njim samim. "Želimo si, da bi obiskovalci Muncha spoznali z različnih zornih kotov," je povedal Henrichsen. Namesto kronološko bo postavitev urejena tematsko. "Munch se je pogosto vračal k istim motivom," je dodal.

V novem muzeju, ki so ga zgradili po načrtih španskega arhitekturnega biroja Estudio Herreros, bodo tudi dvorana za projekcije, amfiteater, kavarna, restavracija in razgledna terasa.

Gradnja novega Munchovega muzeja je stala okoli 250 milijonov evrov. Kot je še povedal Henrichsen, je Munch pomemben del norveške identitete. "Poznajo ga vsi Norvežani, njegove slike poznajo že iz šolskih učbenikov," je dodal. Henrichsen po pisanju dpa tudi upa, da bodo v novem muzeju našteli pol milijona obiskovalcev letno.

Munch (1863-1944) se je rodil v Lotnu. Študiral je arhitekturo in akt. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, pozneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško. Njegov svet je bil svet samote, melanholije, bolesti, erotike, trpljenja in vizionarske fantastike.

Eden od glavnih znanilcev ekspresionizma je pod vplivom travm iz otroštva, postimpresionistov, simbolistov in vzdušja fin de siecla razvil zelo oseben, dramatičen slikarski svet. S pomočjo svojih stvaritev se je soočal z lastnimi travmami ter vseprisotnimi in vedno aktualnimi eksistencialnimi vprašanji.