Od blizu 7.5.2020 10:00

Obdobje izolacije močno zvišalo prodajo knjig prek spleta

pripravila Ksenija Brišar

Ljubljana, 7. maja - Izolacija zaradi koronavirusa je zvišala prodajo knjig prek spleta. Pri založbi Mladinska knjiga (MK) se je ta več kot podvojila, močno se je povečala tudi spletna prodaja založbe Sanje. Kljub temu sta glavni urednik MK Bojan Švigelj in direktor Sanj Rok Zavrtanik prepričana, da to ne more nadomestiti izpada klasične prodaje v zidanih knjigarnah.

Ljubljana. Knjige, literatura. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, literatura.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Struktura prodanih knjig pri MK brez bistvenih sprememb, uspešnica Sanj pesmi za otroke Neže Maurer

Ukrepi zaradi koronavirusa so čez noč zaprli knjigarne in knjižnice, s tem pa tudi vse klasične prodajne poti knjige. Ostala je le spletna prodaja, kjer so zainteresirani bralci lahko nakupovali knjige do ponovnega odprtja knjigarn in knjižnic v tem tednu. Kot je za STA povedal Švigelj, to z drugimi besedami pomeni, da je prodaja knjig v tem času dramatično padla.

Prodaja prek spletne knjigarne Emka se je sicer glede na enako obdobje lani več kot podvojila, vendar je po Švigljevih besedah zanimivo, da se struktura prodanih knjig ni bistveno spremenila: "Še vedno sta na vrhu Kako izgoreti in Modrost starih psov. Je pa bilo prodanih precej več otroških in mladinskih knjig, predvsem iz serije Harry Potter. Otroke morajo starši, ki delajo od doma, očitno nekako zaposliti."

Uspešnica založbe Sanje pa so zbrane pesmi za otroke Neže Maurer. "Odlično se prodajajo tudi zbrane kratke zgodbe Rohalda Dahla in Kurta Voneguta. Torej relativno zahtevna literatura, oba sta sicer zabavna, a veljata tudi za zahtevna avtorja. Ni pa pravila. Na splošno bi rekel, da je večja odprtost tudi za kakovostno, zahtevnejše branje, kot je bila pred tem," je povedal Zavrtanik.

"Najbrž pa so se razmere v nekaterih pogledih za vselej spremenile in bodo odslej zahtevnejše," je glede prodaje knjig povedal Zavrtanik, ki meni, da je bilo v tem obdobju nasploh večje zanimanje za knjige kot prej. Gotovo je k povečanju prodaje pripomoglo tudi, da so v času krize številne knjige ponudili po zelo ugodnih cenah.

"Cena je zelo pomemben dejavnik pri knjigi, sploh ko imamo opravka z opešano kupno močjo prebivalstva. Super bi bilo, če bi bile lahko naklade slovenskih knjig bistveno višje, ker bi to lahko tudi dolgoročno bistveno znižalo ceno knjigam. Na žalost pa temu najbrž ne bo tako," ocenjuje Zavrtanik.

Knjige kot pomoč za razmislek o sebi

Podatkov o tem, ali se je v tem času dejansko povečalo tudi branje knjig, Zavrtanik sicer nima, prepričan pa je, da je bilo temu tako. "Zato, ker smo se nenadoma vsi znašli v neki osuplosti, v neki situaciji, ki je povsem spremenila naše življenje in smo imeli čas za premislek tega, kaj počnemo, kje smo, kdo smo. To pa so vprašanja, ki sem jim posvečajo številni pesniki in pisatelji že stoletja."

Zaradi tega so po njegovem mnenju knjige dobile nov smisel in zalet. Knjige po Zavrtanikovih besedah namreč niso le zabava, so sicer tudi to, vendar imajo hkrati tudi neko presežno vrednost. "Imajo neko globlje spraševanje, saj ljudje še zdaleč nismo prišli do konca nekih temeljnih vprašanj, a smo nenadoma opazili, da ta vprašanja peljejo še globlje, kot se nam je dozdevalo. Knjige in branje pa so tisto, kar nam pomaga razsvetljevati to temo nezavedanja zavednosti. To je gotovo pozitivni vidik prisilne osame, da smo morali biti vsi za en mesec puščavniki, ki se morajo obrniti vase."

Tudi po oceni Šviglja, ki je sicer prepričan, da je za knjigo dober vsak čas, bi čas pandemije še posebej moral spodbuditi k razmisleku o tem, kaj nas je pripeljalo v situacijo, v kateri smo. "Tu nam knjige seveda lahko pomagajo, sprašujem pa se, koliko ljudi je sploh še sposobnih prebrati daljše tekste, ki zahtevajo poglobljeno branje, brez katerega ni razumevanja kompleksnih vprašanj. Teh reči se ne da ne izraziti, še manj pa razumeti s sporočili na Twitterju."

Naraslo zanimanje za e-knjigo

V tem obdobju je naraslo zanimanje za elektronsko knjigo, vendar po besedah glavnega urednika MK bolj po izposoji kot nakupu. Zavrtanik pa je povedal, da je zanimanje za e-knjigo naraslo po vsem svetu. Tudi v njihovi založbi so zabeležili "kar veliko rast, čeprav na tako majhnem prostoru komaj diha in velja za neprofitno". Direktor Sanj upa, da se je mnogim približala, ker jo je mogoče kupiti takoj in ker jo je vedno mogoče imeti na svoji napravi ali več napravah. "Ni v nekem konkurenčnem položaju do fizične knjige, ampak jo dopolnjuje. Je ena od lepih možnosti, ki nam jo tehnologija prinaša," je prepričan Zavrtanik.

Ukrepi zaradi epidemije spremenili tudi Noč knjige

So pa ukrepi zaradi epidemije spremenili tudi tradicionalno Noč knjige, ki 23. aprila slavi svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Ta je po Zavrtanikovih besedah spremenila svoj značaj in dobila popolnoma nove dimenzije, saj v tem času še vedno traja in naj bi potekala do konca maja.

"Če je bil prej to en dogodek, ki je bil osredotočen na svetovni dan knjige, je bil letos bolj začetek nečesa novega. Nastaja kup virtualnih vsebin, ki imajo nadaktualno vrednost in bodo na voljo tudi še jutri. Pred vse nas je to postavilo nov izziv, kako producirati projekte in kako delovati v teh razmerah. Pri tem je zanimivo, kako so se različni ljudje zelo različno odzivali in kako uporabljajo medije," je za STA povedal Zavrtanik.

Pri tem je še pripomnil, da se mu zdi Slovenija "en tak knjižni fenomen" zaradi neverjetne kakovosti, raznolikosti in nenazadnje trdoživosti založništva na tako majhnem trgu in v razmerah, ki so "naravnost in vse bolj sovražne do kulture in knjig". Poveden se mu zdi podatek, da celotne ZDA prevedejo manj knjig kot založba Sanje.

Zavrtanik zato upa, da bo Slovenija znala vse to izkoristiti kot častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2022, da se svetovno uveljavi kot kultura. Znanje, informacija, izraz, ki ga črpa nek jezik, vse to je po njegovem mnenju tudi ekonomska moč ter spodbuda za tehnološko prodorne projekte. "Upam, da smo v tem času ugotovili, da se je treba bolj obrniti vase, zanesti na lastne sile, razmišljati neodvisno od tega, kar nam ves čas pridigajo z raznih odrov, in tudi dvomiti o tem, kar nam pripovedujejo."