Svet 6.5.2020 5:00

Andrej Končalovski dela na dokumentarcu o karanteni po rusko

Moskva, 6. maja - Eden najbolj znanih ruskih filmskih in gledaliških režiserjev Andrej Končalovski ustvarja dokumentarec o življenju v karanteni. Ob tem se osredotoča na poetično plat vsakdana, k sodelovanju pri projektu pa je povabil ruske državljane in državljanke. Po besedah režiserja je ob vsem skupaj najbolj zanimivo to, da smo se vsi znašli na samotnem otoku.

Rusija, Moskva. Koronavirus v Rusiji. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Rusija, Moskva.
Koronavirus v Rusiji.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Končalovski je več o projektu razkril v video pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP. Proti koncu marca je preko družbenih omrežij svoje oboževalce, ki so ostali doma ob razmahu pandemije novega koronavirusa, pozval, naj zanj v karanteni posnamejo kratke videe za projekt, ki ga je poimenoval Quarantine Russian Style (Karantena po rusko).

"Vzemite svoje pametne telefone in posnemite svoje vsakdanje rutine, vaš najljubši domači kotiček ali celo, kako delate preko spletne konference. In snemali bomo filme," je zapisal.

Sloviti režiser, ki mu na družbenih omrežjih sicer sledi več kot 400.000 posameznikov in posameznic, je nato tedensko soustvarjalcem projekta zastavljal številna vprašanja.

Med drugim jih je prosil, naj spregovorijo o strahovih, s katerimi se soočajo v karanteni, naj predstavijo rituale, ki so jih vzpostavili v kriznih razmerah ali pa naj mu predstavijo najbolj noro stvar, ki so jo kupili v času karantene. Pozval pa jih je tudi za razmislek o tem, kako se po njihovem mnenju karantena v Rusiji razlikuje od tiste na Kitajskem ali v Evropi.

Končalovski je v dobrem mesecu dni po pisanju AFP zbral na tisoče videov in fotografij, iz katerih bo ustvaril svoj novi dokumentarni film.