Slovenija 6.5.2020 11:20

Knjigarne ob ponovnem odprtju beležijo dober obisk

Ljubljana, 6. maja - Večina knjigarn po vsej Sloveniji je vrata odprla v ponedeljek. Kot so sporočili iz Mladinske knjige, Beletrine in novomeške Goge so v svojih knjigarnah prvi dan beležili dober obisk, nekoliko manjši kot pred epidemijo koronavirusa pa v Celjski Mohorjevi družbi. Večina založb je knjige izdajala tudi med epidemijo, prodajala pa po spletu.

Maribor. Knjige, knjižne police, knjižnica, branje. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Knjige, knjižne police, knjižnica, branje.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Mladinska knjiga je v ponedeljek odprla 32 knjigarn in papirnic po vsej Sloveniji. Kot so zapisali v založbi, so se "tega očitno zelo razveselili kupci, ki so v lepem številu obiskali papirnice in knjigarne". Kot so pojasnili za STA, so v skladu z odlokom vlade zaenkrat odprli le manjše knjigarne, ki ne presegajo 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora in niso v trgovskih centrih. Tako so zaenkrat ostala zaprta vrata 18 knjigarn Mladinske knjige.

Po navedbah knjigarjev so obiskovalci knjigarn, ki so odprte s prilagojenim delovnim časom, spoštovali predpisane varnostne ukrepe. Pri nakupih so največ posegali po knjižnih novostih, pisarniškem materialu in šolskih potrebščinah, nekateri so iskali tudi darila, so zapisali v Mladinski knjigi.

Nad presenetljivo dobrim obiskom so bili presenečeni v Beletrini, da je bil odziv dober - po pričakovanjih, so sporočili iz novomeške Goge, kjer so odprli tudi teraso kavarne. Nekoliko manjši obisk od siceršnjega pa so zabeležili v celjski in ljubljanski knjigarni Celjske Mohorjeve družbe, kjer so zabeležili največ nakupov zvestih strank.

Založbe so nove knjige izdajale tudi v času zaprtih knjigarn, sploh tiste, ki so bile v pripravi že pred začetkom epidemije. Tako so pri Mladinski knjigi med drugim izdali nekaj knjig z aktualnimi naslovi, kot sta V času epidemije Paolo Giordana in psihološki triler Pandemija Jane Vagner. Izšlo je tudi nekaj novitet domačih avtorjev, med njimi Vicmaher Aleša Bergerja, Kar dopuščajo čut Roberta Simoniška, Zmagoslavci Mareta Cestnika ter prvenec Ekoton in drugi grehi mladosti Jerneja Jurna. Za otroke so med drugim izdali slikanico Čmrlj in piščalke Anje Štefan z ilustracijami Alenke Sottler, poskrbeli pa so tudi za izdajo z modro ptico nagrajenega mladinskega romana Skrivno društvo KRVZ Simone Semenič.

Med epidemijo je izšlo tudi nekaj novosti pri Cankarjevi založbi, med domačimi pri založbi izpostavljajo Boj v požiralniku Marta Lenardiča in Sanjsko knjigo Uroša Zupana, med prevodnimi pa roman Zvestoba Marca Missirolija.

Pri Celjski Mohorjevi družbi so v času epidemije izdali devet knjižnih naslovov. Med drugim so Ob 220-letnici rojstva Franceta Prešerna izšle Poezije z opombami Jureta Zupana, izšla je knjiga gorskega tekača in alpinista Kiliana Jorneta Nič ni nemogoče, ter delo Viktorja E. Frankla Človekovo iskanje najvišjega smisla. Izdali so tudi več knjig za otroke, med drugim slikanici Cvetke Bevc Modri med ter Bine Štampe Žmavc Kino z muco Ino.

Beletrina je poskrbela za sedem knjižnih novostih, med katerimi so izpostavili roman nobelovca Petra Handkeja Žalost onkraj sanj,
romaneskni prvenec Ane Schnabl Mojstrovina ter biografijo o Konfuciju izpod peresa Michaela Schumana. Poskrbeli so tudi za ponatis romana Alberta Camusa Kuga.

Iz založbe Goga so sporočili, da v času epidemije niso izdali novih knjig, so pa poudarili, da se jim je v tem obdobju podvojila spletna prodaja knjig. O skokovitem porastu spletne prodaje poročajo tudi v Beletrini, pozornost pa so v spletno knjigarno preusmerili tudi v Celjski Mohorjevi družbi.