Svet 6.5.2020 9:09

Pred 140 leti se je rodil nemški slikar Ernst Ludwig Kirchner

München, 6. maja - Pred 140 leti se je rodil nemški slikar Ernst Ludwig Kirchner. Bil je idejni utemeljitelj nemškega ekspresionizma. Prelomil je s slikarskimi konvencijami, intenziviral je barve, uporabljal je dramatične poteze in z njimi izražal stisko ter nečloveškost velemestnega življenja.

Kitajska, Lhasa. Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Lhasa.
Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kirchner (1880-1938) se je rodil v Aschaffenburgu na severu Bavarske. Študiral je arhitekturo v Dresdnu. V letih od 1905 do 1913 je bil član umetniške skupine Die Brücke. Med prvo svetovno vojno je kot vojak doživel živčni zlom. Nato je bil nekaj časa v sanatoriju. Zadnjih 20 let življenja je preživel v Davosu. Nacisti so leta 1937 iz nemških muzejev odstranili 639 njegovih slik kot primerke izrojene umetnosti. Leta 1938 je napravil samomor.

Slikal je tudi akte in ustvaril nekaj mojstrskih bakrorezov. V poznejšem obdobju se je izražal v fantastičnem in simbolnem slogu.

Čeprav se je v zgodovino umetnosti zapisal kot slikar, grafik in kipar, je zapustil tudi bogat fotografski opus. V njegovi zapuščini je bilo, kot je ob razstavi v salzburškem Muzeju moderne pisala avstrijska tiskovna agencija APA, od 1500 do 2000 fotografskih del.

S fotografijo se je Kirchner začel ukvarjati leta 1908, vendar je fotografski medij uporabljal predvsem za dokumentiranje svojega umetniškega ustvarjanja. Kot je tedaj povedal direktor muzeja Thorsten Sadowsky, ki je bil tudi sokurator razstave, je bil Kirchner močno samozavesten in je zelo skrbel za publiciranje svojega dela. Tako je denimo pod psevdonimom Louis de Marsalle med letoma 1920 in 1933 objavil šest besedil o svojem ustvarjanju. Fotografija je bila zanj po besedah Sadowskyja predvsem sredstvo za doseganje cilja.

Vendar pa so nekatere črno-bele podobe na razstavi govorile tudi drugačen jezik. Na njih je bilo mogoče videti od dovršenih inscenacij v umetnikovem ateljeju in v kmečki hiši v Davosu, kjer je Kirchner živel od leta 1917 do smrti leta 1938, pa do krajin in številni portretov njegovih prijateljev in znancev. "Kirchner se je bolj kot katerikoli umetnik njegovega časa ukvarjal s fotografijo ter tudi z zelo eksperimentalnimi pristopi izrabil njene možnost," je tedaj še povedal Sadowsky.