Slovenija 6.5.2020 14:30

Nagradi Sodobnosti za kratko zgodbo in esej za Mileno Šmit ter Miho Mazzinija

Ljubljana, 6. maja - Revija Sodobnost je razglasila nagrajenca natečajev za najboljši slovenski esej in najboljšo kratko zgodbo 2020. Nagrado za najboljšo kratko zgodbo je prejela Milena Šmit za delo Ljubimec s posvetilom, za esej Kako je angel birokracije vodil mojo mamo v podzemni svet pa je bil nagrajen Miha Mazzini.

Ljubljana. Pisatelj Miha Mazzini. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Miha Mazzini.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

O dobitniku nagrade revije Sodobnost za najboljšo kratko zgodbo je odločala žirija v sestavi Tone Peršak (predsednik) ter Nika Mušič in Katja Klopčič Lavrenčič kot članici. Med vsemi na natečaj prispelimi zgodbami je žirija izbrala delo Ljubimec s posvetilom Milene Šmit. Kot piše v utemeljitvi, kratka zgodba "deluje, kot da je iz drugega časa, časa z drugačno senzibilnostjo, kot je ta, ki prevladuje danes, in to ji zagotavlja posebno privlačnost".

Žirija, ki jo je zgodba prepričala z lahkotno-elegantnim slogom in nepretencioznostjo, je dodala, da "avtorica s prepletanjem dveh časovnih komponent stopnjuje napetost".

Na natečaj je prispelo 141 zgodb, ki so bile po kakovosti in tematiki izjemno raznolike, za nagrado za najboljšo kratko zgodbo pa se je poleg nagrajenke potegovalo še devet nominirancev: Ajda Bračič (Škrlatica), Franci Novak (Golob), Lovro Gorše (Alamut je razvalina kamna in zemlje), Matjaž Virjent (Življenje slovenskega boljševika v štirih slikah), Metka Pentek (Čudna), Mojca Petaros (Zbirka punčk), Tanja Špes (Maske), Vesna Lemaić (Ded) in Zala Norčič (Genem).

V utemeljitvi za najboljši esej so zapisali, da je letošnja bera na moč raznolikih esejističnih besedil članom žirije v sestavi Alenka Urh (predsednica), Jože Horvat in Evald Flisar ponudila zvrhano mero zanimivega branja. A nagrajeni esej Mihe Mazzinija Kako je angel birokracije vodil mojo mamo v podzemni svet je bil vendarle izbran povsem soglasno.

Esej "bralca z izbrušeno konciznostjo popelje po treh postajah človekove poslednje poti, ki so v današnjem svetu birokratske norosti, kot kaže, neizbežne". Po zapisu žirije "avtor vzporedno s svojo osebno izkušnjo spretno razvija klobčič razmisleka o vlogi posameznika in njegove razpetosti med kolektivno zavestjo preteklosti in individualizmom sedanjosti".

V ožjem izboru za esejistično nagrado so bili še Helena Koder (Gospa Bovary, to sem jaz!), Jure Jakob (Šipek - popotna meditacija), Klemen Berus (Umetnost, čas in sanje), Miha Pintarič (Ma li'k), Miklavž Komelj (Misel in diskurz), Nara Petrovič (Zakaj se danes nisem ubil), Nastja Vidmar (Nevidne pisave), Peter Zupanc (Tatovi duš), Robert Simonišek (Moja soba), Tanja Topić (Resnica ni izbira, ampak posledica) in Tone Peršak (Kultura kot legitimacija).

Zmagovalca bosta prejela denarno nagrado v višini tisoč evrov. Nagradi za kratko zgodbo in esej revija Sodobnost od leta 2016 podeljuje samostojno; prej jo je podeljevala v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev.