Svet 7.5.2020 5:00

Mineva 180 let od rojstva Čajkovskega

Moskva, 7. maja - Pred 180 leti se je rodil sloviti ruski skladatelj Peter Iljič Čajkovski. Bil je predstavnik t.i. ruske klasike. V svojih delih je združil značilnosti zahodne romantike z rusko narodno melodiko, osebnim lirizmom in mehkobo slovanske duše. Med njegovimi najbolj znanimi stvaritvami so baleti Labodje jezero, Trnuljčica in Hrestač.

Znameniti ruski skladatelj se je rodil 7. maja leta 1840 v Votkinsku v Zahodni Rusiji. Klavir se je začel učiti pri petih letih. Njegova otroška leta je travmatično zaznamovala smrt matere leta 1854. Leta 1865 je končal študij na konservatoriju v Sankt Peterburgu in med letoma 1866 in 1878 deloval kot profesor v Moskvi.

V zasebnem življenju ni bil srečen. Nevrotičnost in čustvena razrvanost, združeni z latentno homoseksualnostjo, sta ga pognali v osamljenost in močno vplivali na njegovo ustvarjanje, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu. Umiril se je šele po hudih udarcih - nesrečnem zakonu z Antonino Miliukovo leta 1877, živčnem zlomu in poskusu samomora - ter s podporo bogate vdove Nadežde von Meck ustvarjal v bolj urejenih razmerah.

Njegov opus poleg baletov zajema več oper, med katerimi sta najbolj znani Evgenij Onjegin in Pikova dama. Napisal je tudi sedem simfonij - morda najbolj znana je šesta, imenovana tudi Patetična - ter mnogo orkestralnih in zborovskih del. Umrl je 6. novembra 1893 v Sankt Peterburgu.