Svet 7.5.2020 9:13

Umrl je Florian Schneider, soustanovitelj zasedbe Kraftwerk

Düsseldorf, 7. maja - V 74. letu starosti je po hudi bolezni umrl Florian Schneider, soustanovitelj in klaviaturist kultne nemške elektronske glasbene zasedbe Kraftwerk. Novico o smrti je potrdila glasbena založba Sony Berlin. Schneider je sicer umrl že konec aprila v Dusseldorfu in so ga tudi že pokopali v krogu svojcev, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana. Sveča. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sveča.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

"Soustanovitelj Kraftwerka in elektropionir Ralf Hütter nam je sporočil žalostno novico, da je njegov prijatelj in dolgoletni spremljevalec Florian Schneider po kratki bitki z rakom umrl le nekaj dni po svojem 73. rojstnem dnevu," so v izjavi za javnost sporočili člani skupine.

Hütter in Schneider sta dolgoletno umetniško in glasbeno sodelovanje začela leta 1968. Leta 1970 sta v Düsseldorfu ustanovila studio Kling Klang in multimedijski projekt Kraftwerk. Vsi albumi iz kataloga skupine so bili zasnovani in producirani prav v tem studiu.

Revulocionarni način uporabe klaviatur in sintetizatorjev, ki sta ga s skupino Kraftwerk v poznih 60. letih minulega stoletja vpeljala Schneider in Hütter, je v poznejših desetletjih navdihoval številne glasbenike.

Izdali so albume Autobahn (1974), s katerim jim je uspel preboj na mednarodni sceni, Radio-Activity (1975), Trans Europa Express (1977), The Man-Machine (1978) in Tour De France (2003). Autobahn je bil po pisanju dpa prva uspešnica nemške popularne glasbe v ZDA.

Svojo glasbo so Kraftwerk opisovali kot industrijsko ljudsko glasbo in res so z uspešnicami kot so The Model, Radioactivity ali The Robots postali tako rekoč ljudska glasba 70. in 80. let minulega stoletja. Schneider je skupino zapustil leta 2008, a je nadaljeval z glasbenim ustvarjanjem.

Kraftwerk so leta 2014 prejeli grammyja za življenjsko delo. Skupini so se z retrospektivami poklonili v številnih muzejih po svetu. V svetu umetnosti sicer Kraftwerk umeščajo med minimalizem in konstruktivizem, ob bok Mondrianu in Kandinskemu.

Francoski glasbenik Jean-Michel Jarre je ob novici o Schneiderjevi smrti tvitnil: "Dragi Florian, tvoje avtoceste ne bo nikdar konec. Tour de France ne bo nikoli več tak, kot je bil."