Slovenija 7.5.2020 10:52

Znani še trije nagrajenci 19. Lirikonfesta Velenje

Velenje, 7. maja - Organizatorji so ob bližnjem dnevu Evrope razglasili še tri od peterice lavreatov 19. mednarodnega Lirikonfesta Velenje. Mednarodno Pretnarjevo nagrado prejme Miran Hladnik, priznanje Lirikonov zlat dobi Gabriella Gaál, prvič podeljeno festivalsko priznanje mlada želva za najboljši kratki potopis mladih slovenskih popotnikov pa Katja Sluga.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Lirikonfest Velenje je književno srečanje z mednarodnimi gosti in uglednimi festivalnimi nagradami ter priznanji. Organizatorji vsako leto podelijo več nagrad, zdaj pa je znana celotna peterica lavreatov letošnjega festivala.

Velenjska knjižna fundacija, ki organizira Lirikonfest, bo mednarodno Pretnarjevo nagrado oziroma častni naslov ambasador slovenske književnosti in jezika letos podelila slovenskemu literarnemu zgodovinarju Miranu Hladniku. V sporočilu za javnost je fundacija zapisala, da Hladnik nagrado prejme za "življenjsko delo, izkazano z osnovanjem in že dobri dve desetletji neutrudnim moderiranjem diskusijskega foruma Slovlit - pomembnega, pluralnega, tako rekoč osrednjega slovenskega in v naravi svetovnega spleta mednarodnega informativnega medija za literarnovedni in slovenistični svet".

Slovenski literarni zgodovinar Miran Hladnik (1954) je avtor več knjig o slovenski književnosti in profesor slovenske književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze, od leta 1995 zlasti s slovenskim zgodovinskim romanom. Leta 1995 je v računalniški obliki začel objavljati tedenske Novice Oddelka za slovanske jezike in književnosti, ki jih je leta 1999 nadomestil Slovlit, ki ga moderira že 21 let.

Festivalno plaketo Lirikonov zlat za najboljše festivalske prevode iz novejše evropske poezije za odrasle letos prejme književna prevajalka Gabriella Gaál za vrhunske slovenske prevode poezije dveh sodobnih madžarskih pesnikov - Gaborja Scheina in Istvana Vorosa.

Dramaturginja, publicistka, književna prevajalka in sodna tolmačka za madžarski jezik Gabriella Gaál (1966) je članica Društva slovenskih književnih prevajalcev, Društva znanstveno-tehniških prevajalcev Slovenije ter Zveze konferenčnih tolmačev Slovenije. Prevajati je začela že kot srednješolka, v času študija dramaturgije pa je prevajala predvsem drame. Za diplomsko delo Madžarske drame na slovenskih odrih je leta 1991 prejela študentsko Prešernovo nagrado. Prevaja sodobno madžarsko dramatiko, prozo, esejistiko in poezijo.

Na Lirikonfestu pa bo prvič podeljeno festivalno priznanje mlada želva za najboljši kratki potopis mladih slovenskih popotnikov, ki ga prejme Katja Sluga za kratki potopis Azijski krog, izborno predstavljen v letošnji festivalni antologiji Lirikon21, piše v sporočilu za javnost.

Katja Sluga (1995) je magistrska študentka japonologije na Oddelku za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s fotografijo, glasbo in včasih napiše kakšen potopis. Svoj prosti čas preživlja na potovanjih in uživa ob branju knjig, s katerimi lahko potuje v druge svetove.

Na dan poezija 21. marca so že razglasili pesnico Lidijo Dimkovsko za letošnjo dobitnico festivalne književne nagrade velenjica - čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. stoletju. Od dneva knjige 23. aprila pa je znano, da je Petra Vladimirov za "knjigo o teku" Evforija - 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja letošnja dobitnica festivalne književne nagrade krilata želva za najboljši slovenski potopis preteklega leta.

Ker konec maja predvidoma še ne bodo možne javne kulturne prireditve, bodo izbrana festivalna pesniška branja, književno omizje in akademija s podelitvijo nagrad ter priznanj v sklopu 19. Lirikonfesta prestavljeni predvidoma na konec junija ali začetek septembra.