Na hitro prelistano 9.5.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. maja - Založba Grlica je izdala mladinski roman Erin Entrada Kelly z naslovom Pozdravljeno, vesolje, založba Didatka je izdala knjigo Zakladnica slovenskih pripovedi - 101 najlepša zgodba, pri založbi Miš pa je izšla slikanica Vprašanje za babico avtorice Nine Mav Hrovat in ilustratorke Marte Bartolj.

Ljubljana. Slikanica Vprašanje za babico avtorice Nine Mav Hrovat in ilustratorke Marte Bartolj. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Vprašanje za babico avtorice Nine Mav Hrovat in ilustratorke Marte Bartolj.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman Erin Entrada Kelly z naslovom Pozdravljeno, vesolje. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman Erin Entrada Kelly z naslovom Pozdravljeno, vesolje.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Zakladnica slovenskih pripovedi - 101 najlepša zgodba, ki je izšla pri založbi Didatka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Zakladnica slovenskih pripovedi - 101 najlepša zgodba, ki je izšla pri založbi Didatka.
Foto: STA

POZDRAVLJENO, VESOLJE - ROMAN, KI SLAVI POGUM IN DRUGAČNOST

Presenetljiv roman slavi pogum, drugačnost in iskanje notranjega junaka. V enem samem dnevu se nepričakovano povežejo življenja štirih zelo različnih otrok iz soseščine. Poznajo drug drugega, a niso prijatelji. Virgil je sramežljiv in dobrosrčen, a se ne znajde v svoji izrazito športni družini. Valencia je gluha, pametna, precej osamljena in ljubi naravo. Kaori je samooklicana jasnovidka, vedno v družbi male sestrice Gen. Tu je še Chet, ki si želi uspeha v košarki, a je znan predvsem po ustrahovanju sovrstnikov. In prav on je odgovoren, da sta Virgil in njegov morski prašiček Gulliver pristala na dnu vodnjaka sredi gozda, kjer se resnično življenje nepričakovano preplete s filipinsko folkloro. Strah pred najhujšim vodi Kaori, Gen in Valencijo na epsko iskanje pogrešanega Virgila. Za to potrebujejo nekaj sreče, nekaj pameti, veliko poguma, a tudi malo pomoči vesolja, so vsebino povzeli pri založbi. Prevod podpisuje Ana Ambrož Strle.

Filipinsko-ameriška avtorica mladinske in otroške literature Erin Entrada Kelly od svojega prvenca Blackbird Fly, ki je izšel leta 2015, vsako leto izda po eno knjigo. Slovenskim bralcem se z delom Pozdravljeno, vesolje, za katerega je prejela prestižno zlato Newberyjevo medaljo, predstavlja prvič.

ZAKLADNICA SLOVENSKIH PRIPOVEDI - 101 NAJLEPŠA ZGODBA

Kot so zapisali pri založbi, so naši predniki prosti čas preživljali ob zgodbah. Danes se tradicija pripovedovanja zgodb žal izgublja in pomembno je, da jih zapišemo, ohranimo, beremo, pripovedujemo, predvsem pa ne pozabimo, saj so del slovenskega izročila in pričajo o tem, kako so ljudje včasih dojemali svet.

Zgodbe v knjigi obsegajo pripovedi o naravnih znamenitostih, cerkvah in gradovih, legende o življenju svetnikov in njihovih čudežnih dejanjih, basni o živalih, zgodbe o rastlinah, o njihovem izvoru, obliki, zdravilni moči in magičnih sposobnostih, povedke o letnih mejnikih in praznikih ter zgodbe o resničnih in namišljenih pokrajinskih danosti, kot so gore, naravni mostovi, jezera,pa tudi Indija Koromandija. Za izbor, priredbo besedila in spremno besedo so poskrbeli Monika Kropej Telban, Roberto Dapit in Zmago Šmitek.

VPRAŠANJE ZA BABICO - SLIKANICA, KI ODPIRA VPRAŠANJE O MINLJIVOSTI

Vnuček preživlja dan pri babici. Skupaj kuhata, pomivata tla, pleteta, bereta slikanice, se vozita s kolesom. A eno vprašanje vnučku ne da in ne da miru, babico vseskozi sprašuje, kdaj bo umrla. Ko ga babica vzame v naročje in se posveti njegovemu vprašanju, ugotovi, iz kakšne skrbi izvira: še dolgo bi rad počitnice preživljal pri njej, so vsebino slikanice povzeli pri založbi.

Kot dodajajo, slikanica tankočutno in hkrati hudomušno odpira vprašanje o minljivosti ter kako otroci razumejo in sprejemajo smrt. Topla pripoved z živahnimi in igrivimi ilustracijami je zgodba o medgeneracijskem sožitju ter o čudovitih trenutkih, ki jih lahko preživljamo skupaj.