Slovenija 8.5.2020 10:03

Ob dnevu Evrope brezplačen ogled filmov in virtualni sprehod po literarni Evropi

Ljubljana, 8. maja - Ob dnevu Evrope se bo zvrstilo več kulturnih dogodkov. Med njimi bo Vodnikova domačija danes ob 16. uri objavila video prispevek, v katerem bodo tuji in domači predstavniki brali poezijo v svojih jezikih ter pozdravili slovensko občinstvo, zavod Motovila pa bo na spletu brezplačno predvajal nagrajena baltska filma in slovensko-hrvaški koprodukciji.

Vodnikova domačija skupaj s predstavniki Zveze kulturnih inštitutov v Sloveniji (Eunic) in predstavnikoma Evropske komisije pripravlja virtualni sprehod po literarni Evropi.

Kot so zapisali pri Vodnikovi domačiji, bo videoposnetek objavljen na povezavi https://vimeo.com/divjamisel, predstavniki pa bodo v njem brali pesnitve avstrijskega pesnika in prevajalca Hansa Carla Artmanna, madžarskega pesnika Miklosa Radnotija, britanske pesnice Carol Ann Duffy, francoske pesnice in pisateljice Fabienne Swiatly, italijanskih pesnikov Attilia Bertoluccija in Giuseppeja Conteja ter slovenskega avtorja Alojza Ihana.

Pri letošnji pobudi sodelujejo Andreas Pawlitschek iz Avstrijskega kulturnega foruma, Isabelle Desvignes iz Francoskega inštituta, Stefano Cerrato iz Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji, Dragan Barbutovski iz British Councila, Martin Remon iz veleposlaništva Španije, Biborka Molnar-Gabor iz Balassijevega inštituta in Zoran Stančič ter Matej Škorjak iz Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Predstavniki Eunic sporočajo, da so "zakladi klasične in sodobne evropske literature na voljo tudi v odličnih slovenskih prevodih in upravičeno zasedajo pomembno mesto v naših knjižnicah in naših življenjih".

Zavod Motovila (CED Slovenija) pa v sodelovanju s partnerji organizira spletni dogodek Dan Evrope - velike zgodbe iz malih držav. Na spletu bodo brezplačno predvajali nagrajene Media filme izbranih malih kinematografij iz bližnje in daljne evropske soseske. Dogodek je del kampanje #CreativeEuropeAtHome, ki v času epidemije covid-19 promovira spletni dostop do kakovostne kulture s podporo programa Ustvarjalna Evropa, so zapisali pri zavodu.

Na ogled bodo štirje filmi - mednarodni baltski filmski uspešnici Mostovi časa (2018) in Prevaranti (2016) ter nagrajevani slovensko-hrvaški regionalni koprodukciji Zenit (2015) in Nočno življenje (2016).

Povezave do filmov bodo dostopne na spletni strani Motovile skupaj s kodami za brezplačen ogled danes od 20. ure dalje. Filmi, ki so s podporo programa Ustvarjalna Evropa Media nastali v produkciji petih sodelujočih držav, bodo na ogled v Estoniji, na Hrvaškem, v Latviji, Litvi in Sloveniji do nedelje do 20. ure.

Spletni filmski dogodek organizirajo Centri Ustvarjalne Evrope iz Hrvaške, Estonije, Latvije, Litve in Slovenije v sodelovanju s producenti in imetniki pravic za navedene filme (Wide, Cercamon). Promocijski partnerji so mreža informacijskih točk Europe Direct Slovenija in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.