Slovenija 10.5.2020 9:00

V CD slovesnost ob obletnici Cankarjevega rojstva

Ljubljana, 10. maja - V Cankarjevem domu (CD) danes, ko mineva 144 let od rojstva Ivana Cankarja, pripravljajo simbolično slovesnost Umetniku v spomin: Vse najboljše, Ivan Cankar! Opoldan vabijo na obisk Facebook strani ali YouTube kanala CD, kjer bosta dramski igralec Primož Pirnat ter harmonikar Marko Brdnik interpretirala presunljivo Cankarjevo črtico Poet.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V CD sicer občinstvo vsako leto nagovorijo v živo, a se bodo tokrat zaradi izredne situacije z njim srečali preko spleta. Slovesnost na daljavo se bo začela z uvodnim nagovorom generalne direktorice CD Uršule Cetinski, ki bo ob spomenik Ivana Cankarja na ploščadi pred CD položila šopek krizantem, so zapisali v sporočilu medijem.

V nagovoru je generalna direktorica CD zapisala: "Pisca veselih in žalostnih zgodb, ki jih danes prištevamo v vrh slovenske literature, ne bomo nikoli do konca spoznali. To je vesela usoda vseh velikih umetnikov in njihovih umetniških del. Ravno v tem je pravzaprav vsa skrivnost. Tudi pri Cankarju. V gledališču ga lahko uprizarjamo v neskončnost, ker se zdi, da bomo v njegovih dramah vedno znova našli še nekaj neodkritega, neizpovedanega kot nekakšna slutnja ..."

"S Cankarjem se prvič srečamo kot otroci in beremo o hruškah, ki jih je grešno pohrustal, zato ga peče vest. Tudi kot najstniki Cankarju ne moremo čisto ubežati; radi smo svobodni in kar je predpisano, nam ni zelo pri srcu. Ko pa odrastemo, si Cankarja, če le hočemo, končno lahko privoščimo samo zato, da bi uživali. Isto črtico lahko preberemo petič ali dvajsetič, pa jo bomo vsakič doživeli kot skrivnost, ki je ni mogoče do konca doumeti," je še zapisala.

Cankarja pa Uršula Cetinski nagovarja z besedami: "Dragi Ivan, še nikoli nas za tvoj rojstni dan na tem mestu ni bilo tako malo. Smo sredi epidemije. Smo na pragu novega življenja in drugačnega sveta. Spremenili smo se. Oči, ki te berejo, so drugačne. Zato bomo v tvojih delih poslej odkrili marsikaj, česar še ne poznamo."