Svet 9.5.2020 6:00

Ta mesec na dražbo redke izdaje Harryja Potterja

London, 9. maja - Avkcijska hiša Hansons Auctioneers bo 21. maja na spletni dražbi ponudila tri prve izdaje knjige Harry Potter in kamen modrosti britanske avtorice J. K. Rowling. Sedanja lastnica jih je pred 12 leti našla v zabojniku za smeti in jih spravila na podstrešje. Za knjige se po pisanju britanskega BBC nadejajo iztržiti več tisoč evrov.

Velika Britanija. Avtorica knjig o Harryju Potterju J.K. Rowling. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Velika Britanija.
Avtorica knjig o Harryju Potterju J.K. Rowling.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Ljubljana. Računalnik, delo z računalnikom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalnik, delo z računalnikom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sedanja lastnica, 65-letna učiteljica, ki želi ostati anonimna, je eno trdo vezano in dve broširani knjigi Harry Potter in kamen modrosti našla v zabojniku za smeti, kamor jih je šola zmetala med čiščenjem in pripravami na obisk šolskega inšpektorja.

Kot je povedala, se ji je, ko je videla knjige v zabojniku za smeti, "zdelo preprosto grozno, da bi jih vrgli vstran". Dodala je, da se ji o njihovi vrednosti ni niti sanjalo, prav tako ne šoli. Knjige je pospravila na podstrešje, pred štirimi leti pa je njen sin začel poizvedovati o njihovi vrednosti.

V Londonu so ji za eno broširano verzijo ponudili 4000 funtov, a se knjige ni odločila prodati. Lani pa sta s sinom gledala televizijski intervju s Charlesom Hansonom, lastnikom avkcijske hiše, o prodaji ene prvih izdaj Harryja Potterja za več tisoč funtov. Odločila sta se, da navežeta stik z njim.

Po besedah strokovnjak za knjige v avkcijski hiši Jima Spencerja so prve izdaje knjige Harry Potter in kamen modrosti v trdi vezavi izjemno redke. "So sveti gral za zbiratelje," je dodal.

Leta 1997 je bilo namreč natisnjenih le 500 izvodov omenjene knjige v trdi vezavi. Od tega je bilo 300 izvodov poslanih v britanske šole in knjižnice, preostale so bile naprodaj v knjigarnah. Vse pa vsebujejo tiskarske napake, ki so bile v ponatisih odpravljene.

Za Harryja Potterja in kamen modrosti v trdi vezavi se na dražbi tako nadejajo iztržiti med 8000 in 12.000 funtov, za broširani izdaji pa za vsako med 2000 in 3000 funtov.