Slovenija 10.5.2020 10:00

Varnostni ukrepi okrnili interaktivne vsebine planinskega in ostalih muzejev

Mojstrana, 10. maja - Ob ponovnem odprtju muzejev imajo največ težav sodobno zasnovani muzeji, saj so interaktivne vsebine zaradi varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb precej okrnjene. V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani so tako morali začasno ukiniti vrsto aktivnosti, je pojasnila v.d. direktorice Gornjesavskega muzeja Irena Lačen Benedičič.

Mojstrana. Slovenski planinski muzej. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Mojstrana.
Slovenski planinski muzej.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Kot je povedala Irena Lačen Benedičič, so delovanje njihovih muzejev prilagodili priporočilom ministrstva za kulturo in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako so za obisk muzeja uveljavili splošna priporočila o nošenju mask in ohranjanju varnostne razdalje. Glede na velikosti muzejev so omejili število obiskovalcev. Označili so poti za obiskovalce, ob vhode v razstavišča postavili razkužila in okrepili čiščenje ter zračenje prostorov.

V vseh muzejih, ki so ta teden ponovno odprli svoja vrata, so posebej označili, da se predmetov ni dovoljeno dotikati in odstranili predmete, ki so bili prav namenoma razstavljeni zato, da se jih obiskovalci dotikajo, jih čutno zaznavajo in jih raziskujejo. Takšnih predmetov je posebej veliko v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, ki je znano po svoji sodobni postavitvi in interaktivnosti. Zaradi okrnjene ponudbe so vstopnino za muzej prepolovili.

"Trenutno ni računalniških igric, ni plezanja skozi predore in podobnih aktivnosti, ki jih imamo sicer," je pojasnila Lačen Benedičičeva, ki se boji, da bo zagotavljanje tovrstnih aktivnosti in interaktivnosti razstav izziv tudi v prihodnje. "Vprašanje je, če se bomo sploh kdaj vrnili v stare tire, da se bomo lahko brezskrbno dotikali in spoznavali vse, kar v muzeju imamo," je izpostavila.

Začasno so v muzeju morali ukiniti virtualna doživetja, ki so bila posebej popularna. Tako ni virtualnih sprehodov, pogledov v globino, razgledov po slovenskih vrhovih, spustov z vrha Triglava in spustov v jame. Težava je namreč v zagotavljanju potrebne higiene pri izmenjavi očal za virtualno doživetje. Glede tega že iščejo rešitve in razmišljajo o večjem številu očal ali drugačnih očalih.

Zaradi majhnosti prostora ni mogoč vstop v bivak pred muzejem, pa tudi ne v bivak z nevihto v muzeju. Ohranili pa so aktivnost pobega v bivak, saj pri njej sodeluje največ pet oseb, ki že predhodno tvorijo povezano skupino. V muzeju še naprej predvajajo tudi filme, pri čemer prav tako skrbijo za varnostno razdaljo, razkuževanje in prezračevanje.

V muzeju še ne pripravljajo muzejskih večerov in pedagoških programov. Prav pa jim pride digitalizacija gradiva oziroma dediščine, ki so jo v veliki meri že vključili v vsebine muzeja. Tako lahko nudijo več stvari na spletnih straneh, obiskovalce pa lahko aplikacije na njihovih telefonih vodijo po muzeju in podrobneje poučijo o posameznih eksponatih.

V Slovenskem planinskem muzeju, ki letos praznuje deset let, so v minulih mesecih pripravili tudi nekaj novih aktivnosti in igric za obiskovalce. "Malo smo se razžalostili, ker jih pravzaprav ne moremo ponujati v živo. Zato smo jih v času epidemije novega koronavirusa že marca in aprila dali brezplačno na našo spletno stran, kjer jih lahko ljudje že preizkušajo," je povedala Irena Lačen Benedičič.

Pripravljajo pa še eno novost, ki jo bodo predvidoma predstavili pred poletjem. Gre za tako imenovani mistery box oziroma skrivnostni zaboj na temo raziskovanja varne hoje v hribe. Pri reševanju uganke, podobno kot pri pobegu v bivak, sodeluje manjša skupina ljudi, kocko pa je možno tudi razkužiti, preden jo uporabi naslednja skupina.