Slovenija 9.5.2020 9:00

Ob 40-letnici Titove smrti virtualna razstava Tito in tisk, od ikone do kulta

Ljubljana, 9. maja - Virtualna 3D Galerija Vodnikove domačije Šiška v sodelovanju z Muzejem tiska ob 20. uri vabi na odprtje razstave Tito in tisk, od ikone do kulta. Virtualna 3D razstava ob 40-obletnici Titove smrti je nastala na podlagi zbirke starih časopisov. Razdeljena je na 17 vsebinskih sklopov, na ogled bo preko povezave na Facebook strani Vodnikove domačije.

Srbija. Portret nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Srbija.
Portret nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Kustos Muzeja tiska Ali Žerdin je iz zbirke starih časopisov izbrskal tiste, ki pripovedujejo o Josipu Brozu Titu, njegovem boju, prevzemu oblasti, vladavini in smrti. Časopisni uredniki po vsem svetu so novico iz Ljubljane, novico o Titovi smrti, razumeli kot dogodek, ki sodi na časopisno naslovnico. Oktobra 1944 se je Titova slika znašla na naslovnici ameriške revije Time.

Nostalgiki bodo na časopisnih naslovnicah prepoznali državnika svetovnega formata, kritični opazovalci pa ne bodo mogli spregledati, kako uniformiran je bil jugoslovanski tisk, piše na Facebook strani Vodnikove domačije. Razstava se začne z izvodi časopisov iz leta 1944 in časovno konča maja 1980, predstavlja pa izbor časopisov, natisnjenih med Pekingom in New Yorkom.

Sedemnajst vsebinskih sklopov spremlja izbor fotografij iz arhiva Muzeja novejše zgodovine in Joca Žnidaršiča v sodelovanju z Galerijo Fotografija ter posnetkov in glasbe po izboru Borje Močnika.

Po razstavi, postavljeni v 3D virtualni prostor, se bodo zainteresirani sprehodili od doma, preko vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX. Povezava za vstop bo objavljena 15 minut pred odprtjem na Facebook strani Vodnikove domačije v Šiški.

Razstava je nastala v produkciji zavoda Divja misel, ki je upravitelj Vodnikove domačije Šiška, in v sodelovanju z Muzejem Tiska.

V prodajnem kotu galerije bo mogoče kupiti izbor fotografij Joca Žnidaršiča, na voljo pa bo tudi izbor knjig o Titu in več antikvarnih predmetov.