Slovenija 11.5.2020 9:40

Najnovejša likovna dela Klavdija Tutte kot poetične pravljice

Kranj, 11. maja - V Mali galeriji Kranj bo danes in v torek od 10. do 18. ure na ogled posebna postavitev najnovejših likovnih del Klavdija Tutte. Umetnik bo v času razstave pripravljen pojasniti in komentirati svoja dela. Tutta je v izjavi za STA svoja nova dela označil za poetične pravljice, ki ljudem vračajo optimizem in voljo do življenja, predvsem pa sonce.

Nova Gorica. Slovenski slikar in grafik Klavdij Tutta. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Slovenski slikar in grafik Klavdij Tutta.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Umetnik bo razstavil dela, ki so predvidena za predstavitev na Evropski prestolnici kulture (EPK) Reka 2020 in v Parizu, kjer je avtor nominiran za mednarodno priznanje za delovanje na likovnem področju. Predlaga ga ugledna institucija Societe academique Arts-Sciences-Letters iz Pariza, piše na spletni strani Likovnega društva Kranj.

V telefonskim pogovoru je Tutta za STA povedal, da so se za manjšo razstavo odločili, da bi pospešili dejavnost v likovni umetnosti: "Razstava ni bila načrtovana, a so v tem času vsi veliko delali, zato sem se odločil, da predstavim dela, ki jih bom tudi kasneje na Reki in v Parizu."

Nova dela je označil za poetične pravljice - ker ljudi stalno prevzema neke vrste stres, jim Tutta ponuja sonce, optimizem, voljo do življenja. "To so nekoliko šaljive, hudomušne podobe, prepletajo se barve vedrine. Elementi so slikani v živih tonih, v polnem žarenju sončne svetlobe, kar je tudi moja značilnost," je dejal Tutta.

Med razstavljenimi deli je tudi slika, ki jo lahko vsak "avtor" spreminja - izdelal je konstrukcijo s poslikanih, skupaj zlepljenih škatel. Ker imajo vodila s palčkami, jih različni avtorji lahko premikajo in s tem spreminjajo kompozicijo. "Na nek način je slika igračka," je še dodal Tutta, ki hoče ljudem predstaviti svežino in optimizem.

Klavdij Tutta (1958) se ukvarja s slikarstvom, grafiko in objekti ter z organizacijo likovne delavnice na Sinjem Vrhu. Imel je preko 200 samostojnih razstav, sodeloval pa na več 350 skupinskih doma in po svetu. Za svoje delo je prejel več kot 60 domačih in mednarodnih priznanj.