Svet 12.5.2020 6:00

Po zaprtju zaradi koronavirusa vrata znova odpira nekaj berlinskih muzejev

Berlin, 12. maja - Dva meseca po zaprtju bodo v sklopu rahljanja ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronaviusa, vrata za javnost danes ponovno odprli v nekaterih berlinskih muzejih. Med njimi so Stari muzej, Stara nacionalna galerija, Pergamonska panorama in Slikarska galerija.

Nemčija. Pogled na prazni Alexanderplatz v nemški prestolnici Berlin. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija.
Pogled na prazni Alexanderplatz v nemški prestolnici Berlin.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Odprtje prvih muzejev bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa preizkus. "Še vedno bomo zelo previdni. V prihodnosti bomo raje bolj restriktivni kot pa preveč odprti glede tega," je povedal Hermann Parzinger, predsednik Fundacije Pruska kulturna dediščina, pod okriljem katere deluje več kulturnih institucij v nemški prestolnici, tudi muzeji na Muzejskem otoku. Na slednjem letno zabeležijo več kot tri milijone obiskovalcev.

Ti bodo ob obisku muzejev in galerij morali upoštevati nekatere varnostne ukrepe, da se zmanjša možnost okužbe. Tako so denimo po besedah vodje berlinske Nacionalne galerije Ralpha Gleisa s puščicami označili enosmerne poti po galeriji. Vstopnice bo mogoče kupiti preko spleta, na njih pa bo zapisana ura vstopa, s čimer se bodo izognili vrstam. V galeriji bo lahko največ 300 obiskovalcev naenkrat.

Muzejsko osebje bo tako pred muzejem kot tudi na vhodu in v vsakem nadstropju obiskovalce seznanjalo s pravili, ki veljajo ob obisku muzeja. Poskrbelo bo tudi, da bodo obiskovalci ohranjali primerno varnostno razdaljo ne le do umetnin ampak tudi med seboj. Namestili so tudi plakate z informacijami, kako v galeriji ohranjati družbeno distanco. "Veliko smo se naučili supermarketov," je
povedal Gleis.