Slovenija 21.5.2020 10:12

Priprave na prenovo Drame potekajo po načrtih, okoljevarstveno soglasje ni potrebno

Ljubljana, 21. maja - Agencija RS za okolje (Arso) je izdala sklep, da SNG Drama Ljubljana za celovito prenovo ni potrebno izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja. Pogodba za projektiranje in pripravo dokumentacija je bila z birojem Bevk Perović arhitekti sklenjena junija lani. Investicija je ocenjena na 43 milijonov evrov.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot piše v obrazložitvi sklepa, je Arso zahtevo za izvedbo predhodnega postopka za nameravani poseg s strani ljubljanske Drame prejel 7. oktobra lani, 15. novembra je bila še dopolnjena.

Na podlagi prejete dokumentacije je ugotovil, da za nameravani poseg glede na njegove značilnosti, lokacijo in možne vplive ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja. Kot še piše, mora namreč v skladu z zakonom o varstvu okolja nosilec nameravanega posega v okolje od ministrstva zahtevati, da ugotovi, ali je za nameravani poseg treba izvesti presojo vplivov in pridobiti omenjeno soglasje.

Na ministrstvu za kulturo so za STA zapisali, da si je ministrstvo z uvrstitvijo projekta celovita prenova Drame v načrt razvojnih programov 2019-2022 zagotovilo sredstva za pripravo projektne in investicijske dokumentacije in druga potrebna pripravljalna dela v višini 2.739.000 evrov, in sicer 1.343.000 evrov v letu 2019 ter 1.396.000 evrov v 2020.

Sredstva za samo prenovo, kot so pojasnili na ministrstvu, trenutno še niso zagotovljena, kot možen vir financiranja pa navajajo zakon o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe RS v kulturi, po katerem bi se sredstva zagotavljala med letoma 2021 in 2027, ali kohezijska sredstva. Prenova bo sicer, kot so še zapisali, predvidoma trajala tri leta.

Prva faza celovite prenove SNG Drama Ljubljana se je začela junija lani, ko so podpisali pogodbo za projektiranje in pripravo dokumentacija z birojem Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju.

Ravnatelj Drame Igor Samobor je tedaj napovedal, da bo priprava dokumentacije zaključena v letu 2021, gradnja pa naj bi se začela leta 2022. Sedaj je za STA potrdil, da projektiranje in pridobivanje ustrezne dokumentacije poteka v skladu s časovnico, ki so jo predstavili lani poleti. Dodal je, da bodo v času od pridobitve gradbenega dovoljenja do izselitve iz objekta junija 2022 prenovili skladišče v Šentvidu, kamor bodo preselili opremo in trenutne funduse, ki se nahajajo v Drami, ter pripravili nadomestno lokacijo, kjer bodo v času prenove izvajali program. Slavnostno odprtje prenovljene zgradbe bi po načrtih morali dočakati jeseni 2025.

V sklopu celovite prenove Drame bodo historični del prenovili v skladu s spomeniškovarstvenimi standardi, obstoječi prizidek pa bodo porušili. Na njegovem mestu bodo zgradili novega, ki bo v enakih gabaritih kot obstoječi. Poleg tega bodo ponovno vzpostavili trg pred Dramo. Po prenovi bo Drama razpolagala s štirimi odri - Velikim odrom, Malo Dramo ter eksperimentalnim in vadbenim odrom.

Veliki oder bo zaradi varovanja kulturne dediščine ostal nespremenjen, odrska tehnika pa bo posodobljena. Mala Drama, ki zdaj sprejme okoli 100 gledalcev, se bo s prenovo preselila v klet in bo lahko po novem sprejela do 200 gledalcev.