Slovenija 12.5.2020 8:49

Nagrada skupine OHO za leto 2020 za Niko Ham

Ljubljana, 12. maja - Nagrado skupine OHO za leto 2020, namenjeno mladim vizualnim umetnikom do 40. leta za njihovo izjemno, inovativno umetniško ustvarjanje, prejme Nika Ham. Strokovna komisija je letos soglasno nagradila leta 1991 rojeno umetnico, ki je v zadnjih letih v svojem izrazu prešla od slikarstva na video, digitalno umetnost in performans.

Nika Ham je magistrirala iz slikarstva na ljubljanski akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, v šolskem letu 2013/2014 pa se je študijsko izpopolnjevala na umetniški šoli v Winchestru. Že med študijem je sodelovala na več skupinskih in samostojnih razstavah. Od leta 2016 je Nika Ham vodja grafičnega oddelka za filmski festival LET'S CEE na Dunaju, sodeluje z umetniško skupino Laibach in dela v Moderni galeriji.

V zadnjih letih je v svojem umetniškem izrazu prešla od slikarstva na video, digitalno umetnost in performans. S svojim telesom orisuje prostor kulturnih institucij, se spravlja v nekonvencionalne situacije, za video pa uporablja posnetke nadzornih kamer in dobi poglede, ki so navadno dostopni le "nadzorovalcu". S svojimi videi, grafičnim oblikovanjem in fotografijo deluje tudi na področju teatra in klubske scene v Ljubljani, piše v umetničini biografiji.

Nagrado je OHO je ustanovil ljubljanski Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. v sodelovanju z newyorškima Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding.

Zmagovalka se lahko udeleži dvomesečne umetniške rezidence v prostorih Residency Unlimited v New Yorku in ima samostojno razstavo v organizaciji Galerije P74 v Ljubljani. Nagrada skupine OHO je del mednarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ki združuje sorodne nacionalne nagrade 11 evropskih držav.

Strokovno žirijo za nagrado so sestavljale Polonca Lovšin (sodobna umetnica), Iza Pevec (kustosinja, kritičarka) in Bojana Piškur (kustosinja, publicistka). Zaradi epidemije novega koronavirusa so bile letos podeljevalke primorane odpovedati razstavo nominirank. Poleg Nike Ham so bile v ožjem izboru za nagrado še Živa Drvarič, Đejmi Hadrović in Živa Božičnik Rebec, še piše v sporočilu za javnost.