Slovenija 13.5.2020 9:00

V času karantene ljudi razveseljuje Ana pod oknom

Ljubljana, 13. maja - Ulični umetniki, ki ustvarjajo znotraj Gledališča Ane Monro, v okviru umetniške akcije Ana pod oknom že od sredine aprila izvajajo nenapovedane interaktivne ulično-gledališke nastope na območju stanovanjskih sosesk v Ljubljani. Njihova t.i. podeželska sekcija pa je z glasbeno-cirkuškimi animacijami dejavna tudi v zaselkih na Vipavskem in Goriškem.

Ljubljana. Vodja Gledališča Ane Monro Goro Osojnik. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodja Gledališča Ane Monro Goro Osojnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v zasedbi Gledališča Ane Monro, ki jo sestavljajo Goro Osojnik, Tea Vidmar, Ankica Radivojević, Camilo Acosta Mendoza in Polona Prosen, "nobena maska ne more zakriti in nobeno bogastvo poplačati nasmehov, ki jih na obraze riše Ana pod oknom, naša umetniška akcija, ki ponuja nov in varen format kulturnih dogodkov".

Kot so spomnili, je bil primarni namen umetniške akcije pripeljati gledališče na vsako dvorišče, izkazala pa se je tudi v času epidemije koronavirusa, karantene in omejitev druženja, saj omogoča dostop do umetniških vsebin.

"Po 11 izvedenih akcijah imam občutek, da z živo umetnostjo, ki jo vnašamo v vsakdan ljudi, ne prinašamo le veselja, ampak tudi krepimo občutek enotnosti med njimi in občutek pripadnosti lokalni skupnosti, enakopraven del katere za kratek čas postanemo tudi mi igralci," meni Osojnik.

Odziv javnosti je zelo dober, kar dokazujejo tudi številne čestitke, zahvale in komentarji na družbenih omrežjih, ki dosegajo veliko več uporabnikov in odzivov kot običajno. Obenem dobivajo tudi različna povabila, tako so med drugim že obiskali Dom starejših občanov v Notranjih Goricah ter paciente in zaposlene na Infekcijski kliniki v Ljubljani.

Akcijo, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja, bodo, kot napovedujejo, še izvajali "sploh glede na to, da kaže, da večje prireditve v javnem prostoru še nekaj časa ne bodo dovoljene". Kot dodajajo, bodo za dejavnost, ki jo izvajajo pro bono, veseli kakršnekoli podpore.