Svet 14.5.2020 5:30

Rijksmuseum s fotografijo Rebrandtove slike v izjemno visoki ločljivosti

Amsterdam, 14. maja - Na spletni strani amsterdamskega Rijksmuseuma je dostopna fotografija znamenite Rembrandtove slike Nočna straža v ločljivosti 44,8 gigapikslov. Fotografija v izjemno visoki ločljivosti obiskovalcu spletne strani omogoča, da si močno približa detajle ter opazuje takšne podrobnosti, kot so poteze čopiča ali drobci pigmenta na platnu.

Nizozemska, Amsterdam. Razstava del nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Razstava del nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Fotografija ima, kot piše portal Art Daily, tudi izjemno pomembno vlogo v operaciji Nočna straža. Doslej najobsežnejši konservatorsko-restavratorski poseg na Rembrandtovi sliki, ki poteka pred očmi javnosti, se sicer po dvomesečni prekinitvi zaradi pandemije novega koronavirusa od srede nadaljuje.

Kot je po pisanju portala povedal direktor muzeja Taco Dibbits, ekipa v muzeju uporablja najsodobnejšo tehnologiji in "ves čas premika meje možnega". Fotografija v izjemno visoki ločljivosti je strokovnjakom bistveni vir informacij, obiskovalci pa lahko preko nje Rembrandtovo umetnino občudujejo v vseh podrobnostih. Pozneje nameravajo z njeno pomočjo zelo natančno slediti procesu staranja umetnine.

V sicer praznem Rijksmuseumu strokovnjaki nadaljujejo svoje delo. V času, ko je morala ekipa zaradi pandemije delo v stekleni komori prekiniti, so strokovnjaki do tedaj zbrane podatke analizirali doma. Protokol za delo v stekleni komori so sedaj spremenili v skladu s smernicami nizozemske vlade in nacionalnega inštituta za javno zdravje, po novem sta lahko v njej le dve osebi.

Drugo fazo operacije Nočna straža, to je samo restavriranje slike, pa so zaradi pandemije nekoliko zamaknili. Po prvotnem načrtu naj bi se začela letos poleti 2020, sedaj so jo premaknili na začetek prihodnjega leta.

Operacija Nočna straža, ki jo je mogoče spremljati v živo, se je sicer začela julija lani. Okrog slike so postavili stekleno komoro in obiskovalci lahko opazujejo restavratorje pri delu. Dolgotrajen in drag postopek je mogoče spremljati tudi prek interneta.

Slika iz leta 1642 je bila naročena za eno izmed amsterdamskih milic in nosi originalni naslov Druščina Fransa Banninga Cocqa in Willema van Ruytenburcha. Oba protagonista sta osrednji figuri na sliki, na kateri je sicer upodobljenih 34 oseb.

V zgodnjem 18. stoletju so jo prenesli v amsterdamsko mestno hišo. Da bi njene dimenzije ustrezale prostoru, so jo leta 1715 obrezali na dveh straneh, sledilo je čiščenje številnih plasti laka. Stoletje pozneje so bili storjeni številni poskusi, da bi osvežili lak in odstranili rumenkast ton na sliki. Septembra 1939 so jo zaradi nacistov evakuirali iz Rijksmuseuma skupaj s 30.000 drugimi deli.

Leta 1975 je sliko z nožem napadel brezposelni nizozemski učitelj. Tedaj so jo obsežneje restavrirali, a so sledovi vandalizma deloma vidni še danes. Leta 1990 je sliko nek drug moški popršil s kislino.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike. Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb.