Slovenija 14.5.2020 10:29

SF do konca sezone s spletnim abonmajem

Ljubljana, 14. maja - Slovenska filharmonija (SF) je do konca letošnje sezone, ko zaradi ukrepov ob koronavirusu ne izvaja svojih abonmajskih koncertov, pripravila spletni abonma s komorno glasbo. Prvi koncert bo danes, na njem pa bo Godalni sekstet SF v živo prek njihove spletne strani izvedel dela Mozarta in Beethovna. Abonma bo potekal do 10. julija.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"V Slovenski filharmoniji obžalujemo, da v tej sezoni ne moremo izvesti zadnjih skrbno načrtovanih koncertov. Zato smo za vas pripravili abonma koncertov komorne glasbe, ki jih bodo članice in člani Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije izvedli v dvorani Marjana Kozine brez navzočnosti občinstva. Ob upoštevanju vseh veljavnih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom boste lahko preko filharmonične spletne strani v živo spremljali vseh 20 komornih koncertov," so zapisali na spletni strani.

Kot je mogoče razbrati s programa, bodo na koncertih nastopile posamične sekcije orkestra, zbor in nekateri gosti. Glasbeniki trenutno vadijo doma, pripravljajo pa se tudi na matinejske družinske koncerte, ki jih bodo do konca sezone prav tako izvedli v prenosu prek spleta.

Kot je za STA povedal v.d. direktorja Matej Šarc, bodo na ta način zaključili letošnjo abonmajsko sezono, ki bi jo sicer sklenili prihodnji teden skupaj z domačo pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak, ki bi se ob svojem 80. življenjskem jubileju in 75-letnici koncertne poti poslovila od abonmajskega občinstva. Načrtov za ta koncert po njegovih besedah niso opustili, želijo pa ga izvesti na način, kot si ga umetnica zasluži, zato bo morda prišel na vrsto v prihodnji sezoni.

Bodo pa filharmoniki, kot je še povedal Šarc, do konca sezone morda nastopili še na dveh koncertih v okviru Ljubljana festivala, saj njegov direktor in umetniški vodja Darko Brlek še vedno vztraja pri tem, da bo festival kljub trenutni nedorečenosti zaradi epidemije tudi v letošnjem poletju obogatil slovensko prestolnico.