Od blizu 14.5.2020 10:59

Teden ljubiteljske kulture se letos s temo inštrumentalne glasbe seli na splet

pripravila Jasmina Vodeb Baša

Ljubljana, 14. maja - Letošnji Teden ljubiteljske kulture se v sedmi izdaji zaradi epidemije koronavirusa seli na splet. Namesto na prireditve, druženja in izobraževanja, ki so minula leta potekala po vsej Sloveniji, organizatorji med 15. in 24. majem vabijo na spletno stran projekta ter na družabna omrežja. Tema letošnjega tedna je inštrumentalna glasba.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kulturniško dogajanje, ki je minula leta pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) z izpostavami ter Zveze kulturnih društev Slovenije (ZKDS) zvabilo na tisoče obiskovalcev, bo letos zaživelo na spletni strani Tedna ljubiteljske kulture ter na Facebooku in Instagramu. Med drugim se bodo predstavila kulturno-umetniška društva in skupine, ki se ukvarjajo z inštrumentalno dejavnostjo, kot so godbe na pihala, big bandi, tamburaši, mandolinisti, citrarji in orgličarji. Predstavili bodo tudi različne inštrumente in glasbene izdelke, ki so nastali v času karantene, so zapisali organizatorji.

Kot je za STA pojasnila glavna koordinatorka projekta Maja Papič, spletna oblika Tedna ljubiteljske kulture "pravzaprav poteka že ves čas karantene". Tako so denimo na spletni likovni natečaj JSKD prejeli okoli 800 likovnih del, na e-filmski natečaj JSKD je prispelo 80 kratkih filmov, na literarnih natečajih in delavnicah pa sodeluje skoraj 400 literatov vseh starosti. Na Facebook in Instagram strani folklorne dejavnosti je vsak večer objavljen kratek posnetek iz domov vseh, ki so kakorkoli povezani s folklorno dejavnostjo. Tako so svoj posnetek med drugim prispevali Saša Krajnc, Barbra Drnač, družina Luša ter Katja in Maja Pinterič.

Inštrumentalno glasbo bo tematizirala tudi okrogla miza

Na osrednjo temo inštrumentalne glasbene dejavnosti bo v torek, 19. maja, ob 18. uri, v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna potekala okrogla miza z naslovom Kaj pomeni, ko zaigra inštrument?, ki bo predvajana na spletnih medijih, pozneje pa bo dosegljiva tudi na lokalnih TV postajah.

V debati bodo sodelovali direktor JSKD in akademski glasbenik Marko Repnik, psihologinja in predavateljica na akademiji za glasbo Katarina Habe, profesor klarineta in dirigent pihalnega orkestra na Konservatoriju za glasbo Andrej Zupan, muzikolog Nejc Sukljan, profesor klarineta in predsednik strokovne komisije Zveze slovenskih godb Mitja Dragolič ter letošnji ambasador Tedna ljubiteljske kulture Dejan Krajnc, sicer klarinetist in pevec. Moderator pogovora bo glasbenik in producent za inštrumentalno glasbeno dejavnost na JSKD Daniel Leskovic.

Sodelujoči bodo iskali odgovore na vprašanja, kot so, zakaj se vključiti v glasbo že v mladosti, zakaj je glasbena vzgoja več kot le prostočasna dejavnost, kako na človeka vpliva glasbeno udejstvovanje in ali je razlika med ljubiteljskim in profesionalnim ustvarjanjem pri razvoju osebnosti v času odraščanja.

Poleg okrogle mize organizatorji izpostavljajo Roševe dneve, srečanje mladih avtorjev 8. in 9. razredov osnovnih šol. Državno srečanje bo že 33. zapored potekalo v Celju. Člana komisije, Janja Vidmar in Damjan Stepančič, sta prebrala besedila 61 mladih literatov iz vse Slovenije oziroma iz 38 osnovnih šol, ki so ustvarjali pod okriljem 42 mentorjev. V tisku je tudi že zbornik izbranih besedil z naslovom Svet se vrti, a jaz stojim.

Namesto slovesnega odprtja virtualne poslanice

Teden ljubiteljske kulture se je minula leta začel z otvoritveno slovesnostjo, vselej v drugem kraju, letos pa ga bodo odprle virtualne poslanice. V četrtek ob 19.30 bo na sporedu prva poslanica TLK, ki bo objavljena na informacijskih kanalih JSKD in ZKDS. Ustvarjalce in širšo javnost bo nagovoril direktor JSKD Marko Repnik. Po poslanici bodo predvajali posnetek osrednjega odprtja Tedna ljubiteljske kulture iz leta 2015, ki je bilo na velikem odru SNG Nova Gorica. V naslednjih dneh bodo sledile še poslanice podpredsednice ZKDS Marijane Kolenko, Dejana Krajnca ter ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Dogajanje Tedna ljubiteljske kulture vse do 15. junija

Čeprav se Teden ljubiteljske kulture uradno sklene 24. maja, organizatorji ustvarjalce vabijo, da prijavijo tudi dogodke, ki bodo trajali vse do 15. junija. Če se bodo ukrepi zaradi epidemije sprostili, so to lahko, kot pojasnjujejo, tudi prireditve v živo. S Sazasom in zavodom IPF so namreč dosegli dogovor o oprostitvi nadomestil za avtorske in sorodne pravice za vse brezplačne prireditve do sredine junija.

Do takrat bodo nagradili tudi nekatera najboljša dela in zmagovalce natečajev, ki bodo predstavljeni v času Tedna ljubiteljske kulture. Poleg že omenjenih so to med drugim še pomladna likovna natečaja Protistrip in Razgledi doma, literarni V zavetju besede, Festival mlade literature Urška in natečaj za najboljšo protestno pesem Mentorjev feferon ter filmski KoronaFESTfulFejstFilma.

Ljubiteljska kultura prisotna in potrebna tudi v času epidemije

Kot je poudarila Maja Papič, se je prav v času epidemije koronavirusa pokazalo, kako zelo prisotno in potrebno je kulturno-umetniško ustvarjanje in udejstvovanje v vsakdanjem življenju ljudi. Spomnila je, da v Sloveniji beležimo več kot 107.000 aktivnih ustvarjalcev, ki delujejo v okoli 5000 kulturno-umetniških skupinah.

Med projekti, nastalimi v času karantene, je omenila Virtualni oder v reviji Naši zbori, kjer so na voljo videoposnetki zborov, ki so nastali kot posledica omejitve druženja. Med drugim so sodelovali študentje podiplomskega študija na ljubljanski Akademiji za glasbo, pevski oddelek Glasbene šole Karol Pahor Ptuj z z oddelkom za popularno glasbo in jazz, Vokalni kvartet Rusalke, Akademski pevski zbor Maribor in Perpetuum Jazzile.

Poleg finančne škode na področju ljubiteljske kulture, ki jo še težko ocenijo, je glavna koordinatorka projekta izpostavila še psihološko. "Pa vendar smo se iz izkušnje epidemije naučili, kako zelo je pomemben pristen človeški stik, sinergija, ki nastane zaradi skupnih interesov v določeni umetniški skupini, in zadovoljstvo ob tem, da širši družbi daš nekaj pozitivnega, jih razveseliš z dobro glasbo, plesom, sliko," je sklenila.